אחדות עכשיו – וצריך לכך פלטפורמה חברתית מתאימה

האם נוכל לפתח אלטרנטיבה לרשתות החברתיות המשסעות בנו, ונוכל לפתח רשתות חברתיות שמחברות בינינו? בפוסט הזה, נציע שיש דרך לעשות זאת, ונבקש את עזרתכם.

האם כבר חוויתם את ההאשמות המוחלפות ברחבי הרשתות החברתיות, תוך כדי מלחמה? האם כבר נתקלתם בתיאוריות קונספירציה על בוגדים מבפנים? אם לא, סביר להניח שלא הסתובבתם ברשתות החברתיות, או שאתם נמצאים באזורים אסקפיסטים נפלאים.

גם בתוך מלחמה, הרשתות החברתיות מצליחות לפלג אותנו. איך זה שאנו לא מתאחדים ברשתות החברתיות, כמו שתמיד התאחדנו? כי הרשתות החברתיות בנויות מעצם טבען, לפלג ולהעמיק שסעים. נערכו על כך אין ספור מחקרים, שמראים שהרשתות מתעדפות ויוצרות קבוצות הקצנה, ומעודדות תגובות קיצוניות, כיוון שהן אלו שמעלות את הרייטינג (או ה-retention בלשון ההייטק). הן מעודדות אותנו לקבל מידע שנעים לאוזנינו, והן מציגות לנו כמעט אך ורק את מה שמחזק את דרך מחשבתינו, ובכך יוצרות חשיבה קבוצתית, ובעקבותיה הקצנה קבוצתית. הרשתות החברתיות יוצרות קבוצת "צודקים" שעיוורים לצד השני, ורואים רק את דפוס מחשבתם כנכון וצודק ונפלא, ורק צריך להרוס את הצד השני, כדי שהאמת המופלאה שלנו תצא לאור. ועל הדלק הזה, הרשתות החברתיות עושות את מאות מיליארדי הדולרים שלהם. ומי נדפק? כן, אנחנו, ואנחנו משלמים על כך מחיר דמים אמיתי וכואב.

והנה גם אחרי שאיבדנו כל כך הרבה אנשים, וכל כך הרבה יגון נמסך על פני המדינה, הרשתות החברתיות ממשיכות ללבות את השנאה הפנימית, ולחתור תחת האחדות שיצרה לרגע המלחמה.

אם בנפשנו הדבר, עלינו למצוא לכך פתרון. בעבר, החבר'ה של התנועה לדמוקרטיה ישירה, הצליחו לפתח שיטת דיון שמעודדות הקשבה ברשתות החברתיות. אך אין בכך די היום, הרשתות גדלו כל כך, שקבוצה קטנה שתעודד שיח מתון, תבלע על ידי המון הרעל והשטנה שרצים ברשתות החברתיות. 

עלינו לפתח אלטרנטיבה לרשתות החברתיות. משהו יותר קונסטרוקטיבי. משהו שמאפשר שיח ביקורתי מצד אחד, ויוצר הסכמות רחבות ומכילות מצד שני. את המשהו הזה, חברים ואני בנינו ובונים במשך הרבה שנים. זאת מערכת שנקראת "דליב". דליב היא אפליקציית רשת ליצירת הסכמות. היא הצליחה להביא 53 אקטיביסטים, להציע 26 שמות לקבוצה שלהם, ובתוך 5 דקות נבחר השם המתאים לקבוצה (ומי שמכיר אקטיביסטים יודע שהם אנשים שקשה להביא אותם להסכמה). במשרד ראש הממשלה, הצלחנו להביא 300 איש, להציע 60 שמות, ולהגיע להסכמה על שם בתוך 15 דקות. היא הצליחה להביא קבוצה של 30 חברי תנועת נוער, בני 17 (גרעין בוגר), לאחר דיון מושכל ומעמיק של שעתיים להסכמה על דרך משותפת. היא הצליחה לסייע לחברי הפורום החקלאי של "יש עתיד" לארגן מצע משותף, כשהצעיר שבמשתתפים היה בן 70. המערכת הצליחה להביא כ-45 תושבי פרדס חנה כרכור, ליצור מצע מפורט בין עשרות סעיפים, בתוך שעתיים וחצי!!!!
דליב עדיין בתחילת דרכה. חוקרים ממכון ויצמן, מאוניברסיטת בן-גוריון, אקטיבסטים דיגטליים ועוד, מפתחים את המערכת, ומגדלים אותה כדי שתאפשר דיונים פורים, שבסופם אפשר לאתר הסכמות, ואף לפעול בהסכמה רחבה יותר.

כדי לגדול, אנו צריכים כמה תחומים:

  • מפתחים (typescript, react.js, react-native, firebase) ומנהלי פרויקטים.
  • חוקרי דיון (deliberation) – גם חובבים בתחום.
  • מנחי קבוצות, שירצו להפעיל את המערכת עם הקבוצות שלהם.
  • תרומות/השקעות
  • אנשי אופרציה

כדי שנוכל בעתיד להפוך את המערכת למערכת שתומכת במאות אלפי משתמשים, ומהווה מתחרה משמעותית לרשתות החברתיות על המערכת להיות מסחרית. יהיה עלינו להעסיק צוותי פיתוח, UX וחוקרים, ולכן ההמערכת מפותחת תחת רישיון מסחרי, ולא רשיון פתוח. יחד עם זאת, חשוב לנו שהמערכת תהיה של הציבור, ותשמור על האינטרסים של הציבור. אם יש למישהו רעיון איך לבנות מודל עסקי כזה, אנו צריכים פתרונות כאלו גם.

נא לפנות לטל ירון: 052-607-9419

Facebook Comments

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *