מתוך On Deliberation
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

קישור לקבוצת הפייסבוק של הקורס.


הי

הנה השאלה הראשונה: תארו את שלבי התפתחות האינטרנט

דואר אלקטרוני 1972[עריכה]

הדואר האלקטרוני או דוא"ל (או בשמו הלועזי e-mail), אחד השרותים הותיקים והנפוצים ביותר באינטרנט, זוהי דרך להעברת מסרים בין ובתוך רשתות תקשורת, בין משתמשים שונים. דואר אלקטרוני יכול להופיע כטקסט פשוט וגם כקובץ מצורף, את ההודעה אפשר לשלוח ליותר מנמען אחד במקביל מה שמקל מאוד ולא דורש לרשום את אותה ההודעה פעמיים. השולח מחבר את ההודעה ושולח אותה, ההודעה עוברת ברשת דרך שרת אחד או יותר עד לשרת שמאחסן את תיבת הדואר של הנמען ושם היא מחכה עד שנמען מחליט לפתוח ולקרוא את ההודעה, דבר זה מבדיל את הדואר האלקטרוני משרותי העברה אחרים ברשת כמו מסרים מידיים שדורשים מענה מידי של הנמען. תחילת ההיסטוריה של הדואר האלקטרוני החלה ב1972, כאשר מהנדס מחשבים צעיר בשם ריי טומליסון המציא תוכנה שאפשרה להעביר הודעות בין משתמשים שונים. כדי שההודעה הנשלחת תגיע למשתמש בחר ריי להשתמש בתו @ (הקרוי כיום שטרודל)ולהוסיף אותו לשם המשתמש הרצוי וכך נולדה כתובת הדואר האלקטרוני. בישראל הופיע הדואר האלקטרוני לראשונה כשמונה שנים אחרי, בסביבות שנות ה-80. יוסף רגב בנה מערכת דואר אלקטרוני באוניברסיטת בן גוריון, באותה תקופה המערכת נועדה רק להעברת המידע בין אנשי האוניברסיטה. בשנת 1983 חיברה חברת IBM את הרשת מחב"א (רשת האוניברסיטאות) בקו אל הרשת BITNET שפעלה אז בארה"ב, מה שגרם לכך שבכל האוניברסיטאות הוקמה מערכת דואר אלקטרוני.

איך שולחים דואר אלקטרוני? כדי לשלוח הודעה אלקטרונית קודם כל צריך ליצור כתובת דואר אלקטרונית משלכם. המחשב ממנו נשלחת ההודעה לא צריך להיות אישי או פרטי כי ניתן לשלוח ולקבל דואר אלקטרוני רק בעזרת דפדפן אינטרנט במחשב כל שהוא. ישנן גם תוכנות מיוחדות ומשוכללות לניהול דואר אלקטרוני שמצורפות לדפדפנים. ניתן להתקין אותן בעת התקנת הדפדפן במחשב או בסמארטפון שלכם.

היתרונות של דואר אלקטרוני לעומת דואר רגיל: מהירות משלוח: בדואר אלקטרוני ניתן להעביר מסרים תוך שניות לקצה אחר של העולם לעומת דואר רגיל שהעברת דואר לוקח ימים ואף שבועות. מהירות כתיבה: פרטי התאריך, ופרטי השולח נכללים במסר באופן אוטומטי. עיצוב המסמך לשורות מתבצע באופן אוטומטי. אין צורך במעטפות, מדבקות, בולים וכו' למשלוח המסר. ארגון ושמירת המסרים: ניתן לשמור כל מסר שנשלח באופן אוטומטי בתיקיות. בעת הצורך ניתן לחפש ולקרוא בקלות הודעות שנשלחו לפי תוכנן או פרטי תאריך, יעד או נושא המסר. עלות: משלוח מסר אלקטרוני לא עולה למעשה כלום לכל משיש לו גישה למחשב לעומת זאת לשולחי דואר רגיל ישנם הוצאות כמו: נייר, מכתבים, וכו'. שליחת הודעות מרובה דורשת תקציב לא קטן. שליחה לכמה נמענים: שליחת כמה הודעות במקביל למספר נמענים שונים, ניתן לשלוח את אותו המסר למס' רב של משתמשים, דבר זה חוסך זמן ועלויות.

עם המצאת הדואר האלקטרוני חלו שינויים רבים בהיבט הכלכלי והעסקי. בעזרת העברת מידע מהיר ע"י הדואר האלקטרוני לאנשי עסקים קל יותר לנהל ולסגור עסקאות, העברת המידע לא דורש ימים אלה הכל נעשה תוך דקות ספורות. לתקשר עם משפחה וחברים מעבר לים הפך לדבר קל ביותר. כמו כן, העניין הפך לזול יותר ומהיר יותר, לדוגמא: זוג שרוצה לשלוח הזמנות לחתונה כבר לא נדרש לשבת ימים ולשכתב את ההזמנות פעם אחר פעם אלה ניתן לכתוב פעם אחת ולשלוח לכל הנמענים בצורה חינמית ומהירה.


לינוקס 1991[עריכה]

לינוקס הינה מערכת הפעלה המבוססת על קוד פתוח. קוד המקור שלה זמין לשימוש, לשינוי ולהפצה בחינם לכל אחד.

בעבר, לכל מחשב היתה מערכת הפעלה שונה, ותוכנה שנועדה למערכת הפעלה אחת לא עבדה על מערכת הפעלה אחרת. דבר זה הקשה גם על העובדים בתחום וגם על המשתמשים. ב1969, קבוצה של מתכנתים במעבדות בל (Bell Labs) החלו לעבוד על פתרון לבעיית התאימות של התוכנה. הם פיתחו מערכת הפעלה חדשה וקראו לה יוניקס (UNIX), אשר כתובה בשפת התכנות C. היוניקס המשיך להתפתח במשך השנים. לינוס טורבאלדס, צעיר שלמד מדעי המחשב באוניברסיטה של הלסינקי, רצה אפשרות לעבוד ביוניקס גם מהבית, במחשב האישי שלו. לינוס רצה ליצור מערכת הפעלה חופשית אשר תהווה תחליף ליוניקס. הוא התחיל לבנות את הקוד ולחפש פתרונות, וקרא לפרויקט שלו- לינוקס משילוב של שמו הפרטי לינוס עם שילוב שם המערכת יוניקס. הוא שיתף את העולם האינטרנט בבניית הפרוייקט, שאל שאלות והעלה את הרעיון בקהילות מחשבים באינטרנט. לאחר שנתיים, היו בלינוקס כ-12,000 משתמשים. כיום, לכל השחקנים המרכזיים בשוק התוכנה והחומרה יש קבוצה של מפתחי לינוקס, והיא משרתת שרתים לטווח בינוני וגבוה ומסוגלות לעבוד עם מחשבים חדשים וכן עם חומרה ישנה הרבה יותר, ובלעדי לינוקס לא היה להם ערך. המפתחים של לינוקס התרכזו בהתחלה ברשתות (networking) ושירותים (services).

כיום, לינוקס הצטרפה לשוק המחשבים הביתיים. הממשק שלה ידידותי למשתמש, ותואם ישומי מיקרוסופט אופיס כמו מעבד תמלילים, מצגת, גיליון- אלקטרוני ועוד. מהצד של השרתים, לינוקס ידועה כפלטפורמה יציבה ואמינה, המספקת בסיס-נתונים ושירותי מסחר כמו אמזון, משרד הדואר של ארצות הברית, הצבא הגרמני ועוד. לינוקס יודעת לרוץ גם בג'אדגטים כמו פלאפונים, מחשבי כף יד ועוד. כל אלה הופכים את לינוקס למערכת ההפעלה היחידה בעולם המכסה טווח כזה רחב של חומרה.

מי יכול להשתמש בלינוקס?[עריכה]

פעם, היית צריך להיות מומחה בכדי לדעת לתפעל את המערכת. כיום, חברות רבות כגון רד-האט, סוזה ועוד, מספקות הפצות של לינוקס המתאימות לשימוש הרחב. הפיתוחים האחרונים כוללים בין היתר תמיכה בהאצה תלת-מימד(3D), תמיכה במכשירי\התקני USB, עידכון המערכת בלחיצה אחת ועוד.

הרעיון מאחורי הקוד-הפתוח הוא שמתכנתים יכולים לקרוא, להפיץ ולשנות את הקוד ולפתח אותו. אנשים יכולים לטפל בקוד, למצוא בו שגיאות וכל זאת במהירות רבה שלא נעשית אצל מפתחי תוכנה בחברה רגילה. הרבה מאד אנשים בחנו את לינוקס במצבים שונים, ולכן היא תהיה באיכות טובה הרבה יותר מתוכנה בעלת קוד סגור למשתמש. מודל האבטחה של לינוקס ידוע כחזק מאד ובעל איכות מוכחת.

אפשר להוריד את לינוקס בחינם מהאינטרנט, אין צורך לשלם דמי-הרשמה, העדכונים בחינם, הקוד מקור זמין בחינם במידה ותרצה לבצע שינויים במערכת. ישנה קהילה פעילה בעולם, הדואגת לפתח ולקדם את המערכת כל הזמן.

פיתוח לינוקס גרם למהפכה בעולם המחשבים השולחניים למשתמשים הפרטיים וכן בשרתים הגדולים והמקצועיים. לינוקס מופצת חינם, מעודדת שימוש בקוד פתוח, תחרותיות, ומצמצמת את המונופול הקיים כיום בשוק מערכות ההפעלה ע"י מייקרוסופט. בגלל קהילת המשתמשים הענקית שלה, אם יש לאדם כלשהוא בעיה או תקלה, היא יכולה להיפתר תוך דקות ספורות. זוהי מהפכה טכנולוגית וכלכלית שמאפשרתגם גם לאנשי חסרי אמצעים כלכליים להוריד את מערכת ההפעלה ולהשתמש בה ללא כל תשלום מצידם.

אחת מהפצות הלינוקס הידועות לקהל הרחב הינה אובוטו. להלן קישור להורדת התוכנה אם תרצו לנסותה בעצמכם- אתר אובונטו העולמי

לינוקס הביאה למהפכה טכנולוגית וחברתית-כלכלית כאחד. כיום, גם אדם אשר אין ברשותו אמצעים כלכליים לרכוש מערכת הפעלה, יכול להורידה מהאינטרנט ללא כל תשלום ולהתקינה במחשב הפרטי שלו. עובדה זו שוברת את המונופול הקיים בשוק מערכות ההפעלה אשר הנשלט ע"י חברת התוכנה הענקית מייקרוסופט.



1993 דפדפן האינטרנט[עריכה]

דפדפן האינטרנט (על שלל סוגיו) החל את דרכו כאפליקציה לקריאת מסמכים מסוג HTML והיווה מאז ומעולם את שער הכניסה העיקרי לעולם התוכן באינטרנט. ב1993 פיתחו חוקרים באוניברסיטת אילנוי, ארה"ב את דפדפן הרשת הראשון. תוכנה אשר אפשרה למשתמשי האינטרנט לא רק לשלוח ולקבל מסרים מהירים (Instent messege, Email) אלא "לגלוש" ברחבי האינטרנט ולקבל שירותים שונים באתרים המבוקשים.


בראשית דרכו וכפועל יוצא של מצב האינטרנט הפרמטיבי באותם ימים, לא היו אתרים רבים בהם יכול היה המשתמש "לבקר". בניית אתר על פלטפורמה זו נחשבה לפעולה מסובכת ויקרה ביותר. עם התפתחות האינטרנט והטכנולוגיה, הפך הדפדפן למרכז הוויה הרשתית ולאבן יסוד של ממש בכל הנוגע לשימוש אינטרנטי בסיסי. לא רק של חברות מסחריות, אלא גם של עסקים קטנים, ממשלות ואנשים פרטיים.

הדפדפן, כפלטפורמה ליצירת תוכן, גרם לשינויים יסודיים ועמוקים בכל תחומי חיינו ובעל השפעות חברתיות וכלכליות מרחיקות לכת. שווקי הפרסום וההיי-טק שונו מן היסוד מאז הגעתו. שוק הפרסום עבר מהטלוויזיה לדפדפן האינטרנט והחלה אופטימיזציה של תכני השיווק ללקוחות ספציפיים. חברות רבות נוסדו כספקיות תוכן המתלבשות על הפלטפורמה המוצעת של דפדפן האינטרנט ובועת ההיי-טק של שנות ה2000 החלה לצמוח.


כמו-כן, באמצעותו הוקמו אתרים פורצי דרך בתחום התקשורת (פייסבוק, מייל, סמארטפונים, טוויטר, יו-טיוב, חדשות, כלכלה ועוד) וניתן לומר כי היה לו חלק בכל אחת מן התמורות אשר נגרמו ע"י אתרים אלו (האביב הערבי שהושפע רבות מפייסבוק, הפיכת העולם לכפר גלובלי קטן ועוד).

בשוק קיימים דפדפנים שונים אשר ניתנים להורדה בחינם. רוב דפדפני האינטרנט עוברים שדרוג מידי שנה על מנת להפוך ליעילים יותר.

כיום, דפדפן האינטרנט הינו כלי בין-אישי וכלכלי בסיסי אשר נמצא כמעט בכל מקום סביבנו (המחשב, הטלפון והטאבלט). הוא מהיר יותר, אמין יותר, צבעוני יותר ונוח יותר לשימוש, אך יחד עם זאת, נותר ללא שינוי רעיוני משמעותי מאז פיתוחו ב-1993.

ebay 1995[עריכה]

ebay נוסד ב-3 בספטמבר 1995

ebay - הוא אתר מכירות פומביות באינטרנט, שוק עולמי מקוון המאפשר מסחר, מקומי, ובין לאומי. המוכרים הם אנשים פרטיים ועסקים קטנים המציעים מיליוני פריטים ושירותים דרך הפלטפורמה המקוונת . הרשת נוסדה ב 3 בספטמבר 1995 בשם actionweb ע"י פייר אומידיאר, מתכנת איראני יליד צרפת, כדי לספק פלטפורמה עולמית, בה כל אחד יוכל לספק כל דבר. באתר ניתן למצוא סוגים רבים של מוצרים, מפרטי אספנות, עד בגדים, ציוד ספורט וקדומה. הרשת מתנהלת ע"י אמון מלא בין הלקוחות אשר לא נחפשים בצורה פיזית למוצרים, לבין המוכרים האחראים לספק להם את המוצרים כפי שתוארו. נוסף על כך בצד כל מוצר ישנו משוב של לקוחות אשר צרכו מוצר זה, כך שהקניה מתבצעת ע"י מוניטין שנוצר לאותו מוצר. מאז כניסתה של רשת הקניות האינטרנטית ניתן לראות שינויים רבים בהרגלי הצריכה באוכלוסיה. הקנייה נעשתה פעולה פשוטה, אשר לא מצריכה מאיתנו כל יציאה מהבית, או ניידות כלשהי, הקלקה על העכבר והמוצר בדרך אליך. מלבד כך כמות המוצרים שאליהם אנו נחשפים היא עצומה, ולא פעם, אתה ממלא את סל הקניות בכמות מוצרים גדולה הרבה יותר ממה שחשבת, שלחלקם בכלל לא היית נחוץ. מלבד זאת כאשר אתה מתעניין במוצר ונכנס לראות את פרטיו אך לא קונה, האיביי דואג להזכיר לך במייל כל כמה ימים שאתה "רצית" את אותו מוצר והוא מחכה לך ברשת, עוד טריק שיווקי מבין רבים. נוסף על הרגליי הצריכה שעלייה השפיעה האיביי, פגעה הרשת באנשיי המכירה הנמצאים בקניונים ובמרכזיי קניות, אנו נחשפים פחות ופחות ללחצים, וניסיונות שכנוע של המוכרים הסובבים אותנו. לעומת זאת החיסרון בשיטה זאת של קנייה באינטרנט הנו, האצבע הקלה על ההדק, ונוסף על כך הכסף איתו אנו קונים אינו ויזואלי, הקנייה מתבצעת ע"י הקלדת מספר כרטיס, ומכאן והילך השליטה בכסף פוחתת.

1995 JAVA[עריכה]

ג'אווה (Java) היא שפת תכנות מונחית עצמים אשר פותחה בחברת סאן מיקרוסיסטמס (כיום חברת־בת של אורקל) על ידי צוות בראשות ג'יימס גוסלינג בשנת 1991. התחביר של השפה מבוסס במידה רבה על התחביר של ++C, אך כולל הרחבות רבות במטרה לאפשר תמיכה מובנית בתהליכונים, בינלאומיות, אבטחה ועבודה בסביבת האינטרנט, ותכונות נוספות. קצת היסטוריה - השפה פותחה לראשונה ע"י ג'יימס גוסלינג, ארכיטקט הפרויקט, שהחל בדצמבר 1990 בשם "פרויקט החמקן" (Stealth Project). מטרתו המקורית של הפרויקט הייתה מערכות משובצות מחשב עבור מכשירים חכמים שונים, כגון: סייען אישי (PDA) ואפילו תנור או מקרר חכם, תחום שסאן צפתה כי יתפתח מאוד מבחינה עסקית. ביולי 1994, לאחר שמספר חברים נוספים הצטרפו לצוות, וביניהם אריק שמידט (נכון להיום יושב ראש בחברת גוגל), החליט הצוות על כיוון עסקי שלישי, חדש, והוא ה-Web. הם צפו שהמדיום החדש יהיה זקוק לשפה שבעזרתה יוכל להריץ בתחנות הקצה יישומים אינטראקטיביים ללא תלות במערכת ההפעלה או המעבד, ועל מחשבים חלשים יחסית.

ICQ 1996[עריכה]

ICQ היא תוכנת מסרים מידיים שהופצה באינטרנט בנובמבר 1996 על ידי חברת מיראבליס. חברת מיראבליס הוקמה על ידי ספי ויגיסר, אריק ורדי, יאיר גולדפינגר ואמנון אמיר, ארבעה צעירים ישראלים שרצו לבנות תוכנה חינמית המחברת בין האנשים הרבים שגולשים באינטרנט. הם פיתחו טכנולוגיה המאתרת ומקשרת בין אנשים במערכת ההפעלה WINDOWS של MICROSOFT. כך הוחלט גם שם התוכנה- ICQ, אשר הגייתו נשמעת כ-"I Seek You" –"אני מחפש אותך".

מאז הקמתה, ICQ עמדה בראש תחום המסרים המיידיים בעולם, והתמידה בהצגת חידושים טכנולוגיים מרשימים אשר אומצו על ידי רבים ממתחריה. עם החלפת ההנהלה בשנת 2003, החברה התמקדה בהגדלת הרווחים על ידי הגדלה משמעותית במשתמשים. בזכות הטכנולוגיה החדשנית אשר זכתה להצלחה רבה, נמכרה מיראבליס ב- 8.7.98 לחברת America Online בסכום הגבוהה ביותר שבו נמכרה חברת הייטק ישראלית עד אז- 407 מליון דולר. באפריל 2010 נרכשה מיראבליס על ידי החברה הרוסית DST בסכום כולל של 187.5 מליון דולר, ושנתיים לאחר מכן הנהלת DST סגרה את מרכז הפיתוח הישראלי של ICQ.

עיקרי פעולתה של ICQ שליחת הודעות חינמיות למשמשים מחוברים ושאינם מחוברים. משתמש מחובר רואה את ההודעה מיד ויכול לענות לשולח כבר באותו רגע, כך שמתפתח מעין דו שיח מהיר וכמעט אותנטי. במידה ובזמן השיחה אחד המשתמשים יוצא מתיבת הדו שיח על מנת להשתמש ביישום אחר במחשב, הוא מקבל צלילי התראה על כל הודעה במהלך השיחה. המשתמשים יכולים לשלוח אחד לשני קבצים, תמונות, סמיילים מיוחדים ואפילו כרטיסי ברכה. ניתן לשחק יחדיו במשחקים שמציע ה ICQ, לבצע שיחות ועידה ואף לשלוח הודעות חינמיות לטלפונים ניידים. גרסאות מתקדמות יותר של התוכנה פתחו אפשרויות מגוונות יותר, כגון ביצוע שיחת וידאו קולית על ידי דיבור במיקרופון וחיבור מצלמה למחשב, שליחת הודעה במהירות ללא צורך בתיבת דו דיח, ושפת איורים מיוחדת.

ICQ היא תוכנת המסרים המידיים החינמית הראשונה בעולם, ובכך השפיעה על התפתחות "הכפר הגלובאלי" והעולם הוירטואלי בכלל. התוכנה איפשרה לאנשים לחפש משתמשים, להזמין אותם לאשר, ובכך לשמור על קשר עם חברים. התוכנה פתחה פתח לפתח קשרים חדשים ואמיצים, ופעמים רבות אנשים אף הכירו בני זוג דרך הicq-. ניתן היה לחפש גם אנשים לא מוכרים ממדינות שונות ולפתח איתם קשרים אמיצים ובכך להיפתח לתרבויות חדשות ושונות. התוכנה התגלתה גם כמסוכנת, משום שאנשים תמימים נפלו בפח לעתים, ונפגשו עם משתמשים אשר גרמו להם לבטוח בהם ולבסוף התגלו כאנשים מסוכנים ואף אלימים. התוכנה, אשר הייתה המצאה ישראלית, היוותה מקור לגאווה לאומית והייתה חלק מתהליך גילויה של ישראל כאומת הייטק בעיני העולם המערבי.

YNET 2000[עריכה]

ynet הוא אתר חדשות ישראלי חינמי המאגד בתוכו, חדשות, כתבות, פורומים, וקטעי וידאו. האתר הושק לראשונה ב 6 ליוני 2000. האתר מייצר בעצמו את רוב עדכוני החדשות והתכנים המופיעים בו, לאתר מערכת גדולה של כתבים ועורכים. כמו כן כן מתפרסמים באתר מאמרים מהגרסא המודפסת של "ידיעות אחרונות" ומכתבי עת של קבוצת ידיעות אחרונות. באתר ניתן לקרוא תכני חדשות מכל קטגוריות התוכן החדשותי, כלכלה, ספורט, תרבות ובידור, בריאות, אינטרנט וטכנולוגיה וכדומה, בנוסף מופיעים באתר תכנים נוספים , כגון מדריכים, מילון רפואי, פרשנויות, כתבות "מגזיניות", תוכן עיוני ועוד. האתא מאפשר לציבור הגולשים להגיב על כל כתבה באמצעות הטוקבק שהוא למעשה אפשרות שניתנת לגולש להגיב על כתבה שפורסמה וליצור דיון עם שאר הגולשים. באתר קיימת אינציקלופדייה אלקטרונית הנקראת "אינציקלפודיית ynet", הכניסה לאינציקלופדייה היא בתשלום. במהלך השניםן 2004-2005 נעשה ניסיון לגבות תשלום בכניסה לאתר מגולשים מחו"ל, לאחר שניסיון זה לא עלה יפה נפתח האתר כחינמי לכלל הגולשים , מהארץ ומחו"ל. רוב ההכנסות מהאתר באות מפרסומות. בשנת 2008 הועלה לאתר תת אתר בשם my net המאגד בתוכו חדשות מקומיות לפי חתך של אזורים, חדשות אלו מהוות למעשה פלטפורמה לכתבות נבחרות שפורסמו בעיתונים המקומיים השייכים ל"ידיעות תקשורת". ב-9 בדצמבר 2009 העביר אתר ynet, לראשונה באינטרנט הישראלי, שידור חי של הופעתה השלמה של נינט טייב ממועדון הבארבי בתל אביב. ב-6 בנובמבר 2012 התחיל האתר להפיק ולשדר תכניות אינטרנטיות בשידור חי מאולפן ייעודי שהוקם. ynet מפעילה גם אתרים מסחריים: אתר הלוחות "winwin", אתר לסחר אלקטרוני (ynetshops), אתר למכירת שירותי תיירות (ynetours), אתר למכירת שירותי ביטוח רכב (ynet ביטוח) ואתר קופונים ודילים יומיים (BigDeal). האתר היווה למעשה את תחילתה של המהפכה בתחום העיתונות, האתר שינה את האופן בו אנו צורכים תכני חדשות ואקטואליה.

2001 google translate[עריכה]

גוגל תרגום הוא שירות חינמי של תרגום מכונה סטטיסטי שניתן על ידי חברת גוגל, המאפשר לתרגם קטעי טקסט או דפי אינטרנט ל-64 שפות אנושיות. בשנת 2001 החלה גוגל לספק אפשרות תרגום מאנגלית לשמונה שפות ומשפות אלה לאנגלית, באמצעות שירות שהתבסס על תרגום מכונה סטנדרטי. לאחר שאיכות התרגום לא השתפרה עם השנים הצטרף בשנת 2003 לצוות השירות מדען המחשב הגרמני פרנץ יוזף הוך (Och), שזכה באותה שנה במקום הראשון בתחרות DARPA לתרגום מכונה אוטומטי מהיר. מאז 2004 עומד הוך בראש מחלקת התרגום האוטומטי של גוגל. תחילה סבלה המערכת הניסויית שפיתח מאיטיות רבה, ותרגום של 1,000 משפטים ארך 40 שעות ונעשה על 1,000 מכונות, אך לאחר כשנה הצליחה המערכת לתרגם משפט בתוך פחות משנייה. כמו כלי תרגום אוטומטי אחרים, "גוגל תרגם" מוגבל ביכולותיו. על אף שהוא מסייע לקורא להבין את הקשר התוכן הכללי של טקסט בשפה זרה, הוא אינו מספק תמיד תרגום מדויק, ולעתים קרובות מופיעות מילים חסרות הקשר או מילים שלא חלים עליהם כללי דקדוק. הדבר נובע בעיקר מהקושי לתרגם אוטומטית מילים בעלות כמה משמעויות ומבני משפטים המשתנים בין שפות. בחלק מהשפות השירות מציג תוצאות טובות יותר. ככל ששירות "גוגל תרגם" אוסף יותר תרגומים ביותר שפות, כך, באופן תאורטי, פוחתים הסיכויים לתרגומים שגויים בתרגום מכונה סטטיסטי.

נכון לשנת 2012 ניגשים לשירות כ-200 מיליון משתמשים מדי חודש, למעלה מ-92 אחוז מהם מגיעים מחוץ לארצות הברית. לפי ההערכה, השירות מתרגם ביום אחד את אותה כמות טקסט שמייצרים המתרגמים המקצועיים בעולם בשנה.

ההמצאה גרמה לכך שבתוך שניות ניתן לתרגם כל טקסט בכל שפה שהיא מכל מקום בעולם. דבר אשר לא היה בעבר. אמנם הומצאו תוכנות המאפשרות תרגום אך רק מילה מילה. אפילו לא צמד מילים. כעת הדבר נוח יותר אם כי עדיין יש צורך בקצת מאמץ מכיוון שלא תמיד התרגום הוא בדקדוק הנכון. ההמצאה גרמה למעיין עצלנות וחוסמת את הלמידה. בעבר היה צורך להתאמץ בכדי להבין כל מילה וכיום זה נמנע מאיתנו ע"י מכונות שעושות את כל העבודה בשבילנו. לפי אנשי השירות בגוגל, השאיפה העומדת מאחוריו היא שבירת מחסום השפה, על מנת לאפשר לכל אדם גישה לכלל המידע בעולם ועל מנת לקבל "עצמאות" מהשפה. יחד עם זאת, ישנם המאמינים כי באופן אירוני, שירות התרגום האוטומטי של גוגל למעשה מגביר את התלות בשפה בכך שהוא גורם לעצלנות לרכישת שפות חדשות. על פי דאגלס הופשטטר, אחד מהמבקרים הנוקבים ביותר של הפרסום המופרז סביב השירות, היכולת להתקיים בתוך שפה ולעבור בין שפות, להבין את ההברה ואת ההדהוד התרבותי, את הבדיחות, חידודי הלשון ואת הניב, הם הדברים שהופכים את בני האדם לאנושיים ולאינדיבידואלים יותר מכל.

"התרגום האוטומטי של ענקית החיפוש מתעלם מהשוויון בין המינים: ניקיון וטיפול בילדים מתורגמים מאנגלית בלשון נקבה. נהיגה ותיקונים: לגברים בלבד; גוגל: שירות Google Translate מתבסס על שימוש בסטטיסטיקה בהליך התרגום" כך התפרסם באתר nrg בשנת 2010.

Google analytics - 2006[עריכה]

שירותי הסטטיסטיקה של גוגל הם כלי מתקדם וחינמי ברובו, הנועד למנהלי אתרים המעוניינים לעקוב אחר נתוני תנועה וביקורים באתר שלהם ולזהות מגמות פעילות, למשל ניתוח ומדידת כמות רכישות הנעשות באמצעות האתר. כלל הנתונים מופיעים באמצעות גרפים ודיאגרמות עם אפשרות לפילוח נתונים. Google Analytics

איך הכל התחיל?[עריכה]

בשנת 2005 רכשה Google את פורמט התוכנה מחברה מצליחה שנקראת Urchin. במסגרת הרחבת הממשקים של google באותה השנה, הקימה החברה צוות פיתוח לממשק האינטרנט של התוכנה במודל ראשוני שאיפשר ניתוח ומדידה של גלישה באתרים ממוקדים בעלי אופי מסחרי. החברה בחנה את המודל באמצעות קהל יעד ממוקד (חברות גדולות ומפעלים), מהם למדה את אופי הצרכים העסקיים שלהם והשאיפות העתידיות שלהם. בהתאם לכל אלו פיתחה ממשק נוח וידידותי.

החל מאוגוסט 2006, שירותי Google analytics נחשפים לשימוש הקהל הרחב. על מנת להשתמש בשירותי התוכנה, מנהלי אתרים נדרשים להטמיע קוד ייחודי, השולח את כלל נתוני הגלישה באתר לשרתי גוגל. התוכנה חושפת את נתוני הגלישה למנהלי האתרים ומשלבת כלי מדידה וניתוח גמישים, לרבות: כמות מבקרים, משך זמן ביקור ושעות ביממה, מיקום של גולשי האתר לפי מדינה ועיר, דפים מועדפים, כניסות באמצעות הפניות לאתר, השלמת המרות, שיעורי נטישה, כניסה מסלולר או מחשב ועוד למעלה ממאה נתונים נוספים. Google official blog

באפריל 2011, יצאה לאור הגרסה החדשה של Google analytics שלקחה את סל השירותים צעד אחד קדימה. כיום התוכנה מציעה חווית משתמש מונפשת יותר עם עדכונים ואפשרויות מתקדמות יותר: השוואות , תרשימי זרימה להמרות, ניתוח נתונים בזמן אמת, שילוב בין כלים מתקדמים נוספים של Google, אפשרויות מתקדמות לבנייה וייצוא דו"חות סטטיסטיים ועוד. מידע על Google analytics

אילו שינויים התרחשו במרחב האינטרנט?[עריכה]

היכולת לעקוב אחר מגמות שינוי הובילו שינויים חשיבתיים ועסקיים. מאות אלפי מנהלי אתרים ברחבי העולם משתמשים היום בשירותי Google analytics, לומדים להכיר יותר טוב את שוק המבקרים באתרים שלהם ומשפרים את שירותיהם באתר. הנתונים הסטטיסטיים הובילו מנהלי אתרים רבים ליזום מהלכים של שינוי, צמיחה והרחבת פעילות באתר, לשפר ממשקים ולפתוח את שירותיהם לשוק הגלובלי. כתוצאה מכל אלו, צמח שוק תעשייה תחרותי של בניית אתרים וממשקים חווייתיים למבקרים, פיתוח אפליקציות לסלולר, קידום אתרים ותוכן שיווקי, בניית מסעות פרסום וקמפיינים מקוונים ועוד.

ישנם יתרונות ברורים לשימוש בתוכנה המובילה בעולם לסטטיסטיקת נתוני גלישה, אך יש לשימוש גם השלכות על הפרטיות. Google מעניקה כלים מתקדמים לעסקים, אך באותה הזדמנות היא מספחת מרחב חדש של מידע שלא היה נגיש לה ולשרתיה, באישור בעלי האתרים.

יש לכם חבר מועדון?[עריכה]

בחודשים האחרונים יצא למדפים מוצר חדש בחסות מוצרי הסטטיסטיקה של Google שנקרא Universal Analytics (UA) שמשנה את חוקי החשיבה ומשלב טכנולוגיה מתקדמת יותר. המוצר בשלבי פריצה לשוק אך שינוי החשיבה ממעקב אחר כניסות מבקרים, למעקב אחר תנועת משתמשים, בהחלט מסתמן כמו הלהיט השיווקי הבא. מידע על Universal Analytics

GOOGLE 1998[עריכה]

גוגל הוא המנוע חיפוש מספר 1 בעולם הקיים בכול ארצות העולם מנוע חיפוש גוגל הוא המנוע הכי ביטחותי הכי טוב והכי ידוע בו אפשר למצוא כול דבר שאנו מחפשים ויותר מנוע חיפוש זה לעולם לא יכול להסגר ולהפילו משום שהוא בנוי על מיליוני מחשבים הבונים את כול מגוון האפשרויות של גוגל . גוגל הינה חברה אמריקאית שהוקמה על ידי לארי פייג' וסרגיי ברין, והיא מספקת בעיקר שירותי חיפוש מידע באינטרנט ואף שירות פרסום. חברת גוגל מסועפת בעולם כולו ונותנת שירותים שונים ומגוונים כגון שירות אימייל (ג'ימייל), שירותי הרשתות החברתיות (גוגל+), דפדפן (גוגל כרום) ועוד. אתר הבית של גוגל הינו האתר הנצפה ביותר, ונמנה בין 100 האתרים הנצפים ביותר. מטרת הקמתה הייתה שתהיה מערכת טובה יותר לניתוח היחסים והקשרים שבין אתרים. תחילה נקראה גוגל "BackRub" משום שהמערכת שפיתחו בדקה את מספר האתרים המקשרים לאתר מסוים כדי לקבוע את חשיבותו של אותו אתר. לאחר מכן, שונה שמה ל"גוגול", אך בשל שגיאת כתיב נקרא לבסוף שמה שם החברה "גוגל". מאז הקמתה צמחה גוגל בצעדי ענק. בתחילתה, משרדי החברה היו בקליפורניה וכבר לאחר שנה העתיקו את משרדיהם למושב אחר. בשנת 2000 חל מהפך קטן בגוגל והיא החלה למכור פרסומות המקושרות למילות-חיפוש ספציפיות בשיטה הנקראת "Pay Per Click" : מחיר הפרסומות נקבע מהצעות מחיר על כל הקלקה על פרסומות, כשהמחיר ההתחלתי היה 5 סנט להקלקה.

גוגל הביאה עמה סגנון צריכה חדש: עד להקמתה של החברה, חיפוש מידע עבור הצרכן היה פעולה המצריכה מאמץ: חיפוש בספרים ובמקורות הכתובים, המסורתיים. מאז הקמתה של גוגל, חיפוש המידע הפך לנגיש ונוח עבור המשתמש. המידע הינו זמין ונמצא בכל מקום עם הצרכן. אין צורך בחיפוש מאומץ ובהשקעה מרובה, המידע מתקבל בקלות אך הדגש הינו מופנה לזמינות ולנוחיות.

Open-Nap- נאפסטר, 1999[עריכה]

נאפסטר הומצא והוטמע על ידי סטודנט למדעי המחשב, שון פנינג, ושותפו העסקי שון פארקר. פארקר, במקצועו יזם אינטרנט אמריקאי. כמו כן, הוא המציא דברים רבים מלבד תוכנת הנאפסטר כמו: הרשת החברתית פלסקו. מלבד זאת, הוא חלק מהנהלת הרשת החברתית הגדולה בעולם "פייסבוק".

נאפסטר היה השרת הגדול הראשון לשיתוף קבצים בפורמט של MP3 ברשת האינטרנט. רבים מגולשי האינטרנט היו יכולים להעלות קבצי שירים לרשת ולקטלג אותם לפי שמות, כך יכלו לבנות אינדקס של כל השירים שהעלה כל משתמש ברשת. לפני המצאת הנאפסטר, אמנים הוציאו שירים ופרסמו אותם בעזרת דיסקים שהיה ניתן למצוא אך ורק בחנויות מוזיקה ולקנות אותם בעלות. פנינג ופארקר ניסו לפתור את העניין הכספי וליצור מרחב חופשי ופתוח דרך הרשת ולאפשר הורדת שירים ללא הגבלה עבור הציבור. כמו גם, ללא עלות ובכך מאפשר לציבור לחסוך בעת אי קנית הדיסקים.

מהפכה זו, אומנם סייעה לציבור מבחינה כספית אך פגעה ביוצר ובהכנסותיו. היא עברה על חוק "זכויות יוצרים" שאומר, פרסום או שיתוף של תוכן מסוים ללא אישור היוצר מהווה עבירה על החוק ופגיעה ביוצר. רוב האמנים כמו: מטאליקה מחו כנגד נאפסטר ומייסדיה בגלל פגיעה ביצירתם. בעקבות ההדים השלילים שהביאה עמה תוכנת נאפסטר והתביעות המשפטיות הרבות שגרמו לנפילתה, היא שקעה בחובות ונסגרה. קריסת מהפכה זו, הולידה תוכנות חדשות עבור שיתוף קבצים כגון: קאזה, ביטורנט ו- emule. חברות רבות שמחו כנגד התוכנה האמינו כי יצליחו לשמר את היצירות שלהם ולציית לחוק. אך עקב נפילת נאפסטר , נולדו תוכנות חדשות ואף טובות יותר שהצליחו להעפיל לרשת זמן ממושך יותר מאשר נאפסטר.

איך השינוי בא לידי ביטוי היום?

ניתן לומר, שבזכות החשיבה היצירתית של שני הכישרוניים פנינג ופארקר שהחלו לפרסם ברשת קבצים רבים של כל השירים בעולם, נוצר קוד פתוח עבור הציבור. כמו גם, חשיבתם הביאה לרבים אחריהם ליצור תוכנות ברשת שיאפשרו לצפות בשיר ואף לשמוע אותו כמו באתר: YouTube. האמנים עם הזמן הבינו, שפרסום שיריהם ברשת מקדם אותם ומפרסם אותם עוד יותר מאשר חנויות מוזיקה בלבד. לכן, תוכנה זו הולידה חשיבה ורעיונות מתקדמים יותר שכיום עוזרים באופן הדדי ליוצר ולציבור להנות מהפירותיהם.

מקורות:[1] [2]

ישרא-בלוג 2001[עריכה]

ישרא-בלוג הוא אתר אינטרנט ישראלי הנועד לכתיבת בלוגים אישיים בחינם. האתר הוקם בשנת 2001 ע"י יריב חבוט, כשמטרתו הייתה להציע לגולשים לנהל בלוג אישי ברשת, דבר שלא התאפשר לפני כן. לאתר לקח זמן עד שהפך לדבר גדול עם מאות אלפי בלוגים, והקפיצה המשמעותית של מספר המשתמשים הגיעה כשהחלו לסקר בלוגים מובחרים בעיתונות. מה שיפה בישרא-בלוג, זה שלא צריך ניסיון קודם בשביל לכתוב, ולא קיים סינון כלשהו שמגביל אותך לכתוב דברים. יש אתרי בלוגים אחרים ברשת הישראלית שבשביל לכתוב בהם צריך להתקבל (האתר 'רשימות'), וזה יתרון בולט של ישרא-בלוג על פני אתרים אחרים. בבלוג האישי יכול כל כותב לבחור את צבעי הבלוג, עריכת כתב ועריכה גרפית של פוסטים, העלאת תמונות, מנויים לבלוגים, תמיכה ב-RSS ועוד. בשנותיו הראשונות של האתר, בשביל להשתמש בכל האפשרויות שהאתר מציע, היו צריכים הכותבים לקנות "מנוי פרו", והשאר היו צריכים להסתפק באפשרויות הפשוטות יותר. מאוחר יותר, בוטל "מנוי הפרו", והאפשרויות נפתחו לכלל הגולשים בחינם. ביוני 2004 האתר התחיל בשיתוף פעולה עם האתר נענע, בעקבות כך הוכנסו פרסומות לבלוגים (מה שגרר תגובות נזעמות מקרב הבלוגרים ששילמו על 'מנוי הפרו'). כשנתיים לאחר מכן, באוקטובר 2006 ישרא-בלוג נמכר סופית לאתר נענע. היום קיימים באתר כ-60 אלף בלוגים פעילים, כאלה שמעדכנים את הבלוג שלהם לפחות פעם בחודש, ומבקרים באתר למעלה מחצי מיליון גולשים מידי חודש. ישרא-בלוג אפשר לראשונה הזדמנות לכל אדם להביע את דעותיו ומחשבותיו על גבי הרשת, ובכך נתן במה לכותבים חדשים להתפרסם בזכות החשיפה. בנוסף, העובדה שבבלוגים (בניגוד לעיתונים) אין צנזורה, נתנה לכותבים יד חופשית להביע דעתם כנגד פוליטיקאים, חברות גדולות וכו', מה שנתן משמעות חדשה לזכות הציבור לדעת.

KAZA, תוכנת שיתוף קבצים חינמית ומהפכנית, 2001[עריכה]

פרצה לתודעה במהלך 2001 ופותחה ע"י חברה בשם "שרמן נטוורקס" . היא משתמשת בפרוטוקול FastTrac שפותח עבורה.

לאחר עשרות שנים בהם האפשרויות לשמיעת מוזיקה בחינם הצטמצמו לערוץ MTV או גרוע מכך, הקלטת שירים ברדיו על גבי קלטות, החליטו שני אנשי עסקים לשבור את החוקים ולפתוח חברה בה ניתן יהיה לשתף קבצים באינטרנט, באופן חינמי לחלוטין. המימון הגיע משילוב פרסומות. לראשונה יכלו גולשים להקליד את שם השיר המבוקש, לקבל אפילו מספר תוצאות מתאימות, ובתוך דקות השיר ירד אל המחשב, ומשם לנגן ה-mp3, הפלאפון או הדיסק. בתוך שעות ספורות, או מקסימום יום שלם, יכלו הגולשים להוריד סרט, שרק לאחרונה עלה לאקרנים. התוצאות לעולם הבידור- מהפכניות. ערך הדיסקים ירד, מכירת כרטיסים לסרטי קולנוע הלכו ופחתו. הציבור התחיל להבין, כי הוא יכול ליהנות מאותם דברים ששילם עליהם עד כה, ממון רב- בחינם אין כסף.

את בעיית ריבוי הפרסומות פתרו הגולשים באמצעות פתיחת "קאזה לייט" הנקייה מפרסומות. כיום ניתן להשיג רק את הגרסה הזו, ולא את "קאזה" הקלאסית. שנה לאחר פתיחת קאזה, נפתחה תוכנת שיתוף קבצים נוספת- emule.

מושלם מכדי להיות אמיתי, החברה החלה לקבל תביעות מחברות הקלטות והפקות בגין הפרת זכויות יוצרים. עשרות גולשים מהארץ ומהעולם, נתפסו ונתבעו גם הם בסכומי עתק. החברה החליטה לאפשר מעתה, הורדת קבצים בתשלום בלבד.

כעת ניתן להוריד שירים וסרטים ממבחר לא קטן של אתרי הורדות שירים ברשת.

בין היתר מתבסס על האתרים הבאים:

[[3]] [[4]]

eMule- תוכנת שיתוף קבצים (2002)[עריכה]

eMule (אימיול) היא תוכנה של שיתוף קבצים חינמית עולמית, המאפשרת הורדת קבצים של שירים, סרטים, מסמכים ועוד על ידי הרשת האינטרנטית. התוכנה הוקמה בשנת 2002 על ידי הנדריק בריטקראוז שפיתח תוכנה זו לאחר שניתקל בקשיים מול תוכנה eDonkey2000 ולכן שידרג את התוכנה ויצר גרסה מרובת פלטפורמות שתתאים את עצמה לכלל מערכות ההפעלה.

גרסאות

לאימיול גרסאות מרובות אשר מפותחות גם על ידי מפתחים שלא קשורים לצוות הפיתוח של הגרסה הרשמית, גרסאות אלה שונות מהגרסה המקורית כל גרסה כזאת נקראת "מוד".

שיטת תגמול במערכת

לאמיול שיטת תגמול יוצאת דופן מדרך ההורדה המקובלת באינטרנט. לתוכנה יש תור אשר אליו נכנסות כל הבקשות להורדת הקבצים לטובת שיטת התגמול אשר ממנה ייהנו המשתמשים אשר משתפים כמות גדולה של קבצים בתוך התוכנה בין כל המשתמשים, מה שיוצר שמשתמש שכן משתף קבצים יוריד במהירות של עד פי 10 יותר מאשר משתמשים אשר לא משתפים קבצים במערכת. שיטת התגמול נקראת "מערכת הקרדיט".

השפעות

תוכנות של הורדות קבצים בניהם אימיול, השפיעה על המהירות והיכולת להעביר קבצים בין אנשים, דבר זה גרם לירידת מכירות של דיסקים, סרטים ועוד. הדבר גרם לרעש בעיקר בתעשיית המוזיקה והסרטים בארץ ובעולם, כי כיום למשתמש יש את האפשרות להוריד שיר בודד ולארגן את ספריית המוזיקה כרצונו ללא הוצאת עלות כספית לעומת בעבר שההוצאות עבור דיסקים וסרטים היו עם עלויות גבוהות. גורם נוסף שתוכנות אלו גרמו הם בפגיעת זכויות היוצרים בתעשיית המוזיקה והסרטים העולמית ואף הנושא הגיע לדיונים בבתי המשפט.

2005 youtube[עריכה]

YouTube- הינו אתר אינטרנט המכיל קבצי וידיאו. המשתמשים יכולים להעלות, לראות ולשתף קטעי וידיאו שונים. ל you tube יש פופולריות רבה בעולם בכלל ובישראל בפרט, על פי סקר שנערך נמצא כי YouTube הוא האתר השלישי הנצפה ביותר באינטרנט. YouTube נוסדה ב 14.2.2005 על ידי שלושה עובדים של חברת PayPal: צ'אד הארלי, סטיב צ'ן וג'אווד קארים, שמטרתם הייתה להעביר קובצי וידאו ושמע גדולים בקלות דרך האינטרנט. בחודש נומבר באותה שנה זכתה להשקעה מקרן הון הסיכון Sequoia Capital, וחודש לאחר מכן עלה האתר לרשת. באוקטובר 2006 נרכש האתר על ידי חברת גוגל, בסך 1.65 מיליארד דולר.


כל גולש שנרשם יכול להעלות סרטים/סרטונים לאתר, לדרג ולכתוב הערות על סרטים אחרים. ניתן לשבץ סרטונים מ־YouTube באתרי אינטרנט, בלוגים ורשתות חברתיות למיניהם, זהו דבר מאוד נפוץ ומקובל. עד כדי כך שכיום יותר מ־80% מהסרטונים שמוטמעים באתרים אחרים ובבלוגים פרטיים הם סרטונים שהועלו ל- YouTube. רזולוציית הסרטון מוגבלת ויכולה להגיע עד למדד של 1080p (הפרדה גבוהה־מלאה). במידה שהרזולוציה של הסרטון גבוהה יותר, ישנה אפשרות הנקראת "Original" המאפשרת לצפות בסרטון ברזולוציה המקורית שלו. איכות השמע ברוב המקרים אינה נשארת באיכות המרבית ומועברת קידוד כלשהו בזמן העלאת הסרטון. שיטת הקידוד מחדש החלה בחודש ינואר 2007. עד אז לא היה שינוי באיכות התכנים המועלים לאתר. כיום YouTube תומכת בכל הרזולוציות כולל הפרדה גבוהה ותלת מימד. YouTube נהגה להגביל את הסרטונים לאורך של עד 15 דקות וגודל של לא יותר מ־2 ג'יגהבייט משתי סיבות: 1. כיוון שישנה מגבלה של מקום בשרתי YouTube (YouTube מוציאה מדי שנה כ-365 מיליון דולר על שרתים ורוחה פס). 2.על מנת לנסות להתמודד עם בעיות של הפרת זכויות יוצרים. (למרות מגבלה זו הייתה אפשרות להיעזר בתוכנה להעלאת סרטונים הגדולים מ-2 גיגהבייט, או ארוכים יותר מ-15 דקות). אך בחודש דצמבר 2010 פורסם שאתר YouTube התיר גם למשתמשים רגילים להעלות סרטונים ללא הגבלת זמן או גודל רק בתנאי שלא יעלו סרטונים הפוגעים בזכויות יוצרים למשך תקופה מסוימת, על ידי אימות טלפוני הנמצא בקישור בתחתית מסך ההעלאה. YouTube אוסרת העלאת סרטים המוגנים בזכויות יוצרים, אלא אם כן המעלה הוא בעל הזכויות או בתנאי שבעל זכויות היוצרים מאפשר העלאה של הסרטונים. במקרה של תלונה על הפרת זכויות היוצרים, מסירה YouTube את הסרטון לאלתר. כיום YouTube מאפשר הורדת סרטונים למחשב רק למשתמשים שהעלו אותם, אך לצפייה הם זמינים כל הזמן, בחינם. במרחבי הרשת מוצעים אתרים, תוכנות ותוספים המאפשרים להוריד ולשמור במחשב סרטונים המופיעים ב-YouTube, ולאחר מכן לפתוח אותם בנגני מדיה. ניתן באמצעות תוכנות מסוימות גם לבצע המרה של הסרטונים האלו לפורמטים נפוצים כדוגמת: MP3, AVI וכדומה. youtube השפיע רבות על האינטרנט ואף הוציא כמעט לחלוטין את דור ה MP למיניהם, וכיום אפליקציית youtube מאוד נפוצה בסמרטפונים.

SKYPE 2003[עריכה]

סקייפ היא תוכנת טלפוניה מסוג "קצה לקצה". המיזם הוקם בשנת 2003 על ידי איש העסקים השבדי ניקלס זנסטרום וינוס פריס הדני. התוכנה נכתבה על ידי אותו צוות המתכנתים מאסטוניה, שיחד עם זנסטרום ופריס יצר תוכנת שיתוף קבצים קאזה. הרשת נתמכת על ידי משתמשי התוכנה. סקייפ היא תוכנה פופולרית המאפשרת קיום שיחות קוליות בין משתמשי התוכנה בחינם ושיחות מהתוכנה לטלפונים רגילים בתשלום. התוכנה תומכת בהוספת אנשי קשר מהפייסבוק ובשיחות וידאו עם אנשים רבים במקביל. הגרסה החדשה שפרה את יציבות השיחות בוידאו.התוכנה הורדה למעלה מ-500 מיליון פעמים.והיו לה נכון לסוף יוני 2007 220 מיליון מנויים פעילים.השירות הבסיסי של התוכנה הוא שיחות קוליות והתכתבות טקסטואלית בצ'אט ממחשב למחשב בחינם. התוכנה תומכת בוועידות טקסט של עד 5 משתמשים. ניתן להעביר את רשימת אנשי הקשר למשתמש אחר, או לייבא אנשי קשר מרשימות פנימיות במחשב כמו רשימת אנשי הקשר של תוכנות דואר אלקטרוני שונות. התהליכים והשינויים שתוכנת סקייפ עשתה הם עצומים, בכך שהורידה את מחירי השיחות לחו"ל וגרמה לכך שניתן לדבר עם כל העולם בחינם. כמו כן שיחות וידאו בחינם מעכשיו לא צריך להסתפק רק בקול ניתן גם לראות ולהראות. אדם שנוסע לחו"ל לתקופה ממושכת יכול לראות ולשמוע את הקרובים שלו בתדירות גבוהה מכל מקום בעולם. באמצעות אפליקציה של סקייפ בטלפון הסלולרי ניתן לדבר בעלות של שיחה מקומית ולא כשיחה לחו"ל שתמיד יותר יקרה. אנשים שיש להם עסקים חובקי עולם יכולים להשתמש בתוכנה זאת ולקיים שיחות ועידה עם שותפים לעסקים בצורה קלה מהירה ולא צריכים לנסוע לחו"ל. גם בפוליטיקה עושים שימוש בתוכנת הסקייפ, פוליטיקאים ומנהיגים מכל העולם מנהלים שיחות וידאו ובכך חוסכים זמן וכסף. תוכנת סקייפ גרמה לשיפור איכות החיים בכך שהיא מתחברת ישירות לטלפון הנייד שלךואתה מחובר גם כשאתה בתנועה.אני ממליץ בחום לפתוח חשבון סקייפ לכל משתמשי המחשב ומכשירי הסלולר ובכך יחסכו גם כסף וגם יכלו לשמור על קשר זמין עם קרובים הנמצאים רחוק.

(2003)Google AdWords[עריכה]

Google AdWords -הוא דרך הפרסום העיקרית של גוגל והמקור העיקרי של הכנסותיה. אדוורדס הכניס לגוגל כ42 ביליון דולר סה"כ עד 2012. אדוורדס גובה תשלום עבור הקמפיינים שלה ב2 דרכים: תשלום לפי קליק או לפי חשיפה. (cpc cpr) בנוסף ישנו הקידום אורגני שהוא קידום לפי מספר פרמטרים מסוימים שקבע גוגל והוא אינו עולה כסף. מודעות אדוורדס מופיעות בראש הדף או בצדו (שמאל או ימין בהתאם לשפה). איך זה בעצם עובד? מפרסם מקים קמפיין פרסומי שבו שהוא בוחר את מילות מפתח המתאימות למוצר או לשרות שאותו מעוניין לפרסם. המפרסם משלם לגוגל על פי מספר ההופעות או הקליקים שבוצעו כאשר אנשים משתמשים באחת ממילות המפתח שאותם רכש המפרסם יופיעו המודעות או באמצע העמוד או לצדו. מודעות במרכז הדף נקרות קידום אורגני המפרסם אינו משלם על זה נקבעות על פי איכות תוכן האתר אותו מעוניין לפרסם. המודעות נמצאות בצד העמוד או בחלק הצהוב בחלקו העליון נקראות פרסום ממומן ככל שהמפרסם השתמש במילות מפתח שרלוונטיות עבורו ומתקשרות לנושא אותו אנשים מחפשים כך גם הכניסות לאתר יגדלו . 2 קריטריונים משפיעם על מיקום המודעה הממומנת 1.איכות המודעה 2. התקציב שהושקע קמפיין( תקציב יומי,ומחיר למילת חיפוש) נושא מילות המפתח הוא עולם בפני עצמו כל מילת חיפוש שווה סכום כסף מסוים וכל מפרסם בוחר בעצם כמה רוצה להשקיע על קמפיין פרסומי אותו רוצה להשיק בגוגל adwords. גוגל adwords שינה את חוקי המשחק , בעבר אנשים נהגו לפרסם דרך מודעות בעיתון בדפי זהב. לדוגמא אם חיפשת מדביר או שרברב היית צריך להתחיל לחפש בדפים רבים ומבלי לדעת האם תקבל שירות טוב ויעיל. בעידן האינטרנט הכל השתנה באמצעות קליקים אתה יכול למצוא את כל המידע שאתה מחפש עבור שירותים נחוצים. הדבר מועיל גם ללקוח וגם למפרסם. גוגל adworsd עוזר לקדם עסקים קטנים בעיקר ומאפשר להם לצמוח. ככל שאדם יותר ישקיע בקידום ממומן ויבין איך זה פועל הכניסות לאתר יגדלו והוא רק ירוויח מזה. גוגל אינה מחפש לגזול את כספי המפרסמים להפך היא אומרת שכמה שאתה משקיע ככה גם תקבל בחזרה. אם המודעה טובה ואנשים נכנסו , ההכנסות יעלו ורק אתה הרווחת , לא הקליקו על המודעה לא שילמת. אין ספק שגוגל adwords אכן שינה את חוקי המשחק והוא רק ימשיך לגדול ולהתפתח , בעידן הישן המפרסם חיפש את הלקוחות ובעידן החדש הלקוחות מחפשים את המפרסם.http://en.wikipedia.org/wiki/AdWords

2004 HIGHTAIL (לשעבר YOUSENDIT)[עריכה]

HIGHTAIL יוסדה ב2004 ע"י רנג'יט קומארן, אמיר שאיק וחליד שאיק. זהו למעשה ענן איחסון (כגון DROPBOX הפופולארית יותר כיום, שיוסדה רק ב2007). ענן אחסון הוא נושא לדיון מעמיק בפני עצמו, לענייננו זהו דגם המאפשר אחסון והעברת מידע בין משתמשים, לרוב, על ידי אחסונו אצל גורם שלישי, כמו HIGHTAIL. מייסדי HIGHTAIL הצליחו לגייס מליוני דולרים כבר בשנת 2005, עקב הצטרפותם של מאות אלפי משתמשים לשירות כבר בתוך מספר חודשים מרגע הקמתו. מספר המשתמשים עלה בצורה ניכרת בכל חודש וחודש, וכיום מונה כ-43 מליון משתמשים. עקרון הפעולה הוא העלאת קובץ, אחסונו ומאפשר גם את ושליחתו לנמען/ים. היתרונות הגלומים בכך הם גודל הקובץ אותו ניתן להעלות/ לשלוח, לעומת האימייל, וכמובן העובדה שהקבצים והמידע, שפעם היו מאוחסנים במחשב הפרטי של כל משתמש, כעת נמצאים בענן אחסון אחד- שמסונכרן גם עם הסלולר, בזכות יכולת הסינכרון של HIGHTAIL - מה שהופך את כל הקבצים שלנו לזמינים לנו גם כשאנו לא מול מסך המחשב. כיוון שכל משתמש יכול לשמור את קבציו בתיקיות ולשלוח אותם למספר רב של אנשים, ניתן ליצור תיקיות משותפות- לא רק למשתמש ולחבר אחד, אלא למספר רב של משתמשים. כיום, החברה שהוקמה כאמור בשם YOUSENDIT, עוברת מיני מהפך. זאת לאחר שחברות כמו DROBPOX ,Google (מגזין PC Advisor אף ציין שלDROBPOX התאמה טובה יותר לצרכי הלקוח) ודומותיהן הצליחו לגנוב ממנה משתמשים. במסגרת השינוי, שינתה החברה את שמה לHIGHTAIL, לצורך מיתוג מחדש, והבהרה לנו, המשתמשים הפוטנציאליים שהיא עתידה להפוך ליותר מאשר מנגנון לשיתוף קבצים. השינוי העיקרי הוא בקמפיין החדשני- 15.99 דולר לחודש תמורת נפח אחסון בלתי מוגבל (הגבלה גודל הקובץ הבודד שניתן יהיה להעלות יהיה רק עד 2 ג'יגה). מדובר בשינוי ענק שמתחולל ממש לנגד עינינו. תמורת סכום יחסית קטן, נוכל לאחסן, ואף לשתף, את כל הקבצים שברשותינו, או ברשות חברינו. נוסף על כך, הדבר יאפשר גיבוי נוסף לאנשים פרטיים, לחברות ולעסקים, אשר יהיו מעוניינים לגבות פרויקטים, קבצים וחומרים מלבד הגיבוי הסטנדרטי של ההארד דיסק הנייד/ דיסק און קי. חשוב לזכור שהמצב עדיין לא אופטימלי. שטח האחסון העצום מאפשר לאחסן סרטים, חוקיים ולא חוקיים- מה שעלול ליצור בעיה מבחינת זכויות היוצרים. בעבר נסגר אתר Megaupload ע"י הFBI, בטענה שגרם נזק שהוערך בכ-500 מליון דולר לבעלי זכויות היוצרים. הדבר מעלה את התהייה האם אתרים ודגמים לשיתוף ולאחסון קבצים, לא מקלים על שיתוף קבצים פירטיים. הנושא הזה מחזיר אותנו לתוכנות מהעבר הרחוק, כגון eMule, Kazaa וNapster. תוכנות אלו רחוקות שנות אור מבחינת האפשרויות שלהן לעומת עננים דוגמת HIGHTAIL, אך גם הן היו בית לשיתוף והורדת קבצים שברובם היו פיראטים, והמפתחים ב-HIGHTAIL, יצטרכו לעבוד קשה כדי למנוע זאת. מקורות: גיקטיים, ויקיפדיה, ויקיפדיה

Facebook[עריכה]

פייסבוק היא רשת חברתית המחברת בין אנשים על ידי שיתוף תמונות וקבצים. בשנת 2004 האתר הוקם על ידי מארק צוקרברג ואדוארדו סברין כרשת פרטית של סטודנטים באוניברסיטת הרווארד. בהתחלה האתר שימש רק סטודנטים באוניברסיטת הרוואד, אך לאחר חודשים ספורים התפשט לעוד ועוד אוניברסיטאות. בשנת 2005 פייסבוק הופץ גם בבתי הספר ולאוניברסיטאות נוספות בשאר העולם. בשנת 2006 הרשת נפתחה לכלל הציבור שיכל להשתמש בו על ידי כתובת דואר אלקטרוני בלבד. אתר פייסבוק צבר תאוצה והתפשט במהירות ברחבי העולם. בשנת 2010 הודיעה פייסבוק כי יהיו באתר אפשרויות תקשורת נוספות, כגון דואר אלקטרוני. על ידי כך פייסבוק תתחרה ב - Gmail שהוא הדואר האלקטרוני הפופולרי של גוגל. כיום כבר אפשר להשתמש בדואר האלקטרוני של הפייסבוק ולשלוח דואר אל המשתמשים.

בשנת 2013 השיקה פייסבוק מנוע חיפוש באתר הרשת הנקרא "Graph Searc", באמצעותו ניתן למשתמש למצוא מידע על חבריו ברשת. מנוע זה מבוסס על חיפוש בעזרת שאלות ספציפיות כגון: "חברים שאוהבים מוזיקה קלאסית" וכדומה. בנוסף מאפשר מנוע החיפוש ליצור קשרים חדשים ולאתר חברים ותיקים. זאת ועוד, מנוע זה מאפשר למצוא אנשים בעלי תחומי עניין משותפים ובכך לייצר קשרים חדשים ואף למצוא זוגיות. פייסבוק תרמה רבות לפיתוח האינטרנט וקידום אתרים ועסקים ציבוריים ופרטיים. כיום, כל אחד יכול לפתוח עמוד ברשת ולפרסם בו ככל העולה על רוחו. כמעט לכל חנות ועסק יש דף בפייסבוק בו היא מפרסמת ומשתפת את המשתמשים במבצעים, הנחות ופריטים הנמצאים בחנות. פייסבוק עשויה להוות איום על מנוע החיפוש של גוגל בכך שתרחיב את מנוע החיפוש שלה גם לקישורים ופרסומים אשר פורסמו ברשת על פי תוכן ודירוג גולשים. גוגל ניסתה ליצור רשת מתחרה בשם גוגל פלוס אך תתקשה לעמוד בתכונות של פייסבוק במיוחד לאור שיתוף הפעולה בין פייסבוק למנוע החיפוש "בינג" של מייקרוסופט אשר מנסים להקים מנוע חיפוש חדש שיכלול תכונות שאינן קיימות במנוע החיפוש של גוגל.

לסיכום, פייסבוק משאירה את כולנו מחוברים ומעודכנים וכל הזמן מתחדשת,ונראה כי תישאר כאן לתמיד. או כמו שאמר מארק צוקרברג: "המשימה שלנו היא להפוך את העולם למחובר יותר. לכן אנחנו נותנים לאנשים כלים בשביל שהם יוכלו למפות את סיפורי חייהם".

TWITTER 2006[עריכה]

טוויטר הוקמה במרץ 2006 על ידי סטודנט באוניברסיטת קורנל בשם ג'ק דורסי, שהיום משמש כיושב ראש החברה. אליו הצטרפו אוון ויליאמס המשמש כמנכ"ל וביז סטון המשמש כמנהל העיצוב של החברה. הטוויטר הינה רשת חברתית מקוונת ללא עלות המאפשרת לשלוח ולקרוא הודעות קצרות של עד 140 תווים.

הרעיון התבסס על שליחת הודעות בין טלפונים ניידים sms)) אך זאת באמצעות פלטפורמת הרשת. לכן היא מכונה the SMS of the internet"" המאפשר מגוון פעולות כגון כתיבת מסר שאותו יכולים לראות כל העוקבים של פרופיל מסוים בדף הבית שלהם ולהפך. בניגוד לרשתות חברתיות אחרות כמו פייסבוק אין צורך באישורו של הנעקב אלא אם כן הוא הגדיר את המשתמש שלו כפרטי, כלומר אין צרוך להיות חבר של הנעקב על מנת לצפות בציוצים שלו. לדוגמה ניתן לצפות בציוצים של אנשים מפורסמים אשר אנו מעריצים מבלי להיות "חברים" שלהם.

הגידול המשמעותי בשימוש בטוויטר החל לאחר פסטיבל SXSW בשנת 2007. בפסטיבל הוצבו מסכי ענק שהדגימו את השימוש בו על ידי הצגת הציוצים ששלחו אנשים זה לזה בזמן הפסטיבל. לאחר הפסטיבל נרשם גידול במספר האנשים המשתמשים בטוויטר ומ- 20,000 מציצים בממוצע עלה המספר לכ- 60,000 ביום. בסוף שנת 2012 נרשמו לטוויטר מעל 500 מיליון משתמשים, אשר 200 מיליון מתוכם מוגדרים כפעילים, כלומר מפרסמים לפחות פעם אחד בחודש, ובממוצע הציוצים הנשלחים ביום עומד על כ-340 מיליון.מאז שטוויטר נוסדה היא צברה כוח רב ואף נחשבת כיום לרשת החברתית השנייה בגודלה אחרי פייסבוק.

המונח "מהפכת טוויטר" מתייחס למהפכות פוליטיות. השימוש ברשת טוויטר נחשב לכלי מרכזי לצורך הובלת מחאות ומהפכות פוליטיות. כל אדם יכול להביע את דעתו האישית על כל נושא בעולם בכך שהוא מפרסם את דבריו בפוסט (ציוץ). שאר חבריו, ואפילו אילו שאינם חבריו, יכולים להגיב בצורת תגובות ופידבקים על הנאמר ובכך לתמוך בו או להתנגד לדבריו. הממשלות מודעות לכוחו של הטוויטר וגם הן משתמשות בו לקידום מטרותיהן כגון קמפיינים בבחירות, הפצת מידע כוזב לציבור ואפילו למטרות דיכוי. הטוויטר עזר לארגן את המפגינים במצרים בשנת 2011 בצורה מסודרת יותר, ולאחר הבחירות באיראן בשנת 2009 אף עזר למפגינים לתקשר ביניהם לאחר שהממשלה סגרה את כל ערוצי התקשורת.

למרות שבישראל אחוזי משתמשי הטוויטר הוא נמוך יחסית לעומת פייסבוק (5% לעומת 91%) גם בישראל אחד השימושים המשמעותיים של טוויטר בקהילה הישראלית היה בזמן המחאה החברתית, כאשר כל ההתארגנויות והדיווחים היו "מהשטח" אונליין. (השימוש בטוויטר בישראל עוסק גם בענייני פוליטיקה).


dropbox- שירותי גיבוי מקוונים (2007)[עריכה]

דרופבוקס הינו שירות אינטרנטי חינמי המאפשר לאחסן, לגבות ולשתף קבצים שונים באמצעות "מחשוב ענן" (שירותי מחשוב הניתנים על ידי מחשב מרוחק, אליו מתחברים דרך רשת האינטרנט או באמצעות קו תקשורת ייעודי.) באמצעות דרופבוקס יכול כל משתמש ליצור תיקיה במחשבו האישי ולשתפה עם כל מחשב או פלאפון חכם, כמו מחשב נוסף בבית, מחשב בעבודה או מחשבים של אנשים אחרים איתם מעוניין לשתף קובץ מסוים. שירות זה נותן מענה לבעיית שליחת הקבצים הגדולים בדואר האלקטרוני וכן חוסך את הצורך בנשיאת disk on key. על פי נתוני ההחברה , נכון לאוגוסט 2013 משתמשים בדרופבוקס מעל 175 מליון משתמשים בכל העולם כאשר בכל שנייה מצטרף משתמש נוסף.

היסטוריה[עריכה]

דרופבוקס נוסדה בשנת 2007 ע"י דרו יוסטון וארש פרדוסי, שניהם סטודנטים באוניברסיטת MIT, בבוסטון. הם סיפרו כי היו עייפים ומתוסכלים מלשלוח לעצמם קבצים במייל מהעבודה הביתה ומהבית לעבודה ממספר גדול של מחשבים. על פי דרו יוסטון הרעיון להקמת דרופבוקס, החל כאשר באופן עקבי הוא היה שוכח את התקן ה- USB הנייד שלו בתקופה בה היה סטודנט. הוא רצה ליצור שירות בו אנשים יוכלו לקחת עימם את קבציהם לכל מקום. יוסטון, אז בן 27, כתב את השורות הראשונות של התוכנה בזמן שישב בתחנת רכבת בבוסטון. לאחר שהיה בידיו דמו של התוכנה הוא פנה לחברו ללימודים, ארש פרדוסי, שנשר מהלימודים כדי להפוך את החזון של יוסטון למציאות.

דרופבוקס הושק באופן רשמי ב-2008 בכנס הטכנולוגי השנתי TechCrunch50 . על פי נתונים שפרסמה חברת OPSWAT ובהתבסס על כמות ההתקנות של היישום, עד סוף 2010 דרופבוקס החזיקה ב-10.41% משוק הגיבוי העולמי.

מתחרים[עריכה]

סטיב ג'ובס, מנכ"ל אפל לשעבר, ביקש לקנות את דרופסבוקס אך נענה בשלילה. בעקבות זאת, בפגישה שקיים עם יוסטון וארש הודיע כי הוא הולך להכניס לשימוש שירות דומה לזה של דרופבוקס. הוא אמר להם "דרופבוקס היא פיצ'ר, לא מוצר.." וכי הוא הולך אחרי השוק שלהם לכתבה בעניין ראו כאן.בשנת 2011 שיחררה אפל את ה- "icloud" שמספק את אותם השירותים שמספקת דרופבוקס.

שירותים דומים נוספים הם googledrive של גוגל שהיתרון שלו על פני דרופבוקס הוא בעיקר בגודל שטח האחסון המוצע. שירות דומה חדש הוא "copy" שהושק בשנת 2013 ומהווה איום על דרופבוקס מאחר ומציע שטח איחסון חינמי גדול באופן משמעותי מזה של דרופבוקס וכן פיטצ'רים נוספים סרטון המתאר את השימוש ב- copy.

דרופבוקס משנה את פני האינטרנט[עריכה]

אין ספק כי דרופבוקס שינתה את פני האינטרנט בפרט והחברה בכלל. בעבר נאלצנו להסתובב עם disc on key צמוד ואפשרויות שיתוף הקבצים היו מעטות מאחר ובמיילים נפח הקבצים שניתן היה לשלוח היה זעום. נוחות השימוש ופשטות הממשק עושים את חווית השימוש בדרופבוקס לכזה המתאים לכל אדם בכל גיל.

מבחינת החברה, נראה כי פיתוח דרופבוקס וממשקים דומים נוספים לוקח אותנו עוד צעד קדימה לחברה פתוחה שבה לגיטימי לשתף כל קובץ בכל זמן. חברה התלויה באינטרנט ו"מיידית"- שחייבת לקבל כל דבר ברגע ולא יודעת לדחות סיפוקים.

Iphone\אייפון 2007[עריכה]

האייפון שהוכרז ע"י חברת אפל בהנהלתו של סטיב ג'ובס הוא מכשיר סלולרי המציע חידוש בכך שהוא משמש כמחשב כף יד וגם כמכשיר סלולרי בנוסף הוא גם בעל יכולת להתחבר אל האינטרנט לבדוק את תיבת המייל בקלות ובנוסף להפעיל ולהוריד אפליקציות ללא קשר אל חבילות התוכן השייכות לחברות הסלולר. מאז השקתו ב2007 נמכרו ברחבי העולם כ-250 מליון יחידות של אייפונים ברחבי העולם, אפל הרוויחה 150 מליארד מאז השקתו.


האייפון נכנס אל השוק ב29 ביוני בשנת 2007 בתערוכה ע"י סטיב ג'ובס בתערוכה של חברת אפל שבה אמר סטיב ג'ובס "פעם בכמה זמן יוצא מוצר מהפכני שמשנה את הכל" וזכה להצלחה רבה בניגוד לתחזיות של המומחים שאמרו שטלפון בלי כפתורים זה איננו דבר פרקטי ולא נוח להשתמש בו כדי לכתוב מיילים ובנוסף היה הרבה יותר יקר לתקופתו ( 500 דולר). בזכות כך שעיצובו שהיה ללא כפתורים אלא רק כפתור אחד, ובעל מסך מגע גדול (3.5 אינץ') בניגוד לשאר המכשירים הפופולריים באותה תקופה שהיה להם מסך קטן יותר והיו עם כפתורים, האייפון יצר והתחיל את עולם הסמארטפונים שנכנס לתודעת הציבור לאחר יציאת האייפון וכיום כמעט לכל אזרח יש סמארטפון מסוג אייפון או של אחת מהחברות המתחרות , הסמארטפון מאפשר למשתמשים להיות מחוברים כל הזמן אל האינטרנט ודבר זה גרם לכך שהאינטרנט שהיה שייך כמעט בלעדית אל ה- Pc התאפשר בזכות האייפון להגיע אל עולם התוכן הבלתי נדלה של האינטרנט בכל מקום שיש בו קליטה, למרות שהדבר היה קיים קודם לכן, השילוב של המסך מגע והמעבד החזק הביא את איכות הגלישה באינטרנט לשיאה של אותה התקופה.


עולם האפליקציות בעקבות התפתחותו של האייפון התפתח גם כן וכיום ישנם מליוני אפליקיציות ב App Store (אפליקציית הורדת האפליקציות של חברת אפל) שמקלות על חיי היום יום של המשתמשים באייפון כדוגמאת Waze , Whatsapp, ,אפליקציית כללית. וע"י כך מבטל לחלוטין את התוכן המוצע ע"י חברות הסלולר ומציע עולם תוכן חדש לחלוטין שרובו בחינם,בנוסף נפתחו מליוני מקומות עבודה ברחבי העולם למען פיתוח אפליקציות.


האייפון מסוגל להציג סרטוני וידאו באיכות HD, משמיע מוסיקה, משמש כ – GPS ובנוסף יש לו מצלמה , העובדה האחרונה הביאה לכך שהתפתח עולם של צילום וה הסרטה בין המשתמשים, וזה בא לידי ביטוי באפליקציות התמונות והסרטונים כדוגמאת Instagram ו-Vibe שבתוכם קהילות של מיליוני משתמשים בעלי סמארטפון כלשהו שכזכור מה שהתחיל את גל הסמארטפונים היה האייפון


Instagram 2010[עריכה]

'אינסטגרם זוהי אפליקציה חינמית, המאפשרת לאנשים לצלם ולערוך תמונות ווידיאו, ולשתף אותם עם אנשים אחרים וברשתות חברתיות לדוגמה: פייסבוק, טוויטר, אימייל, פליקר וטאמבלר. ובנוסף,אפשר להגיב על פוסטים שאנשים אחראים מעלים. אינסטגרם הוקמה ע"י 2 מפתחים: קווין סיסטורם ומייק קרוגר, שבהתחלה פיתחו תוכנה אחרת בשם: burbon שהייתה אמורה לענות על מספר צרכים, אבל לאחר כמה זמן הם הבינו שהם צריכים להתמקד בדבר אחד והם החליטו להתמקד בצילום, והקימו את האינסטגרם (Instagram) שפירושו: instand- מייד, ו- telegram- העברת מידע לא בצורה פיזית. אינסטגרם הוקמה באוקטובר 2010 והושקה בהתחלה דרך אפל, והיה ניתן לרכוש אותה דרך החנות המקוונת:App store, ובאפריל 2012 היא נכנסה גם לאנדרואיד. ב-2012 פייסבוק רכשה את אינסטגרם, וכבר ביוני של אותה השנה נכנסה האפשרות לערוך ולשתף וידיאו קצר בן 15 שניות. קצב הגדילה והפופולאריות של האינסטגרם היה מסחרר ביותר. כבר בשנה הראשונה ב-2010, היו כמיליון משתמשים, וב-2011 המספר גדל ל-5 מיליון ובמרץ 2012 היו לאינסטגרם כבר 25 מיליון משתמשים וקצב העלת תמונות של 60 לשנייה. כניסת האינסטגרם השפיעה בין היתר גם מבחינה אומנותית ומבחינה פרסומית, שיווקית ויחסי ציבור. כיום, בעידן של האינסטגרם, ניתן למצוא תערוכות של תמונות שהאנשים יצרו והעלו דרך האינסטגרם, וישנם אף אומנים שמשתמשים בזה על מנת ליצור תמונות אומנותיות (למרות שיש גם אומנים שנגד האינסטגרם). בנוסף, ישנם ערוצי טלוויזיה וחברות מסחריות שמפרסמות את המוצרים שלהם דרך האינסטגרם ועושות אף קמפיינים. ישנם גם מפורסמים רבים שמשתמשים באינסטגרם בשביל לצלם דברים שהם עושים ולעשות לעצמם סוג של יחסי ציבור. לפי דעתי, כניסת האינסטגרם זהו דבר מרענן וחדש והיה צורך מאוד גדול בזה, מכיוון שכיום לרוב האוכלוסייה יש סמארטפונים והרבה אנשים נמצאים איתם ולא סוחבים איתם מצלמה לכל מקום כי יש להם כבר סמארטפון עם מצלמה בתוכו וזה נגיש יותר, ורוב האנשים אוהבים לצלם ולשתף עם אנשים וברשתות החברתיות. האינסטגרם מאפשר לכל אותם האנשים שמצלמים דרך האינסטגרם לצלם תמונות ולערוך אותם, מכיוון שהמצלמות של הסמארטפונים רובם באיכות פחות טובה והאינסטגרם מאפשרת לחדד אותם בצורה טובה יותר ולתת מגוון רחב של אופציות עריכה, וזה מאפשר לכל מי שרוצה לייצור סוג של אומנות מבלי לעבוד יותר מדי קשה. מצד שני, האנשים שמעלים תמונות דרך האינסטגרם לא נקראים ממש אומנים לדעתי, כי הם לא צריכים לעבוד עליהם קשה כמעט כמו אותם אומנים שנוסעים ומחפשים מקומות לצילומים ומשתמשים במצלמות איכותיות שעולות עשרות אלפי שקלים. למרות הכול, אני חושבת שקיים באינסטגרם רעיון גדול ומהפכני שבא לענות צורך ענק שהיה לאנשי הסמארטפונים, ולאפשר לכל מי שרוצה ואוהב לצלם לעשות דברים מדהימים מבלי כל תשלום נוסף. http://tech.walla.co.il/?w=//1830978

Viber - פברואר 2010[עריכה]

Viber פותחה על ידי Viber Media, חברה בבעלות פרטית שנוסדה בפברואר 2010 על ידי המייסד והמנכ"ל טלמון מרקו יזם ישראלי-אמריקאי, ועם שלושה חברים מה- iMesh (תוכנת שיתוף מוזיקה), איגור מגזיניק, סאני מרואלי ועופר סמוכה.

Viber בעצם הוקמה כשיפור לתוכנת הסקייפ שבזמנו היה לוקח מס' דקות עד שהיה ניתן להתחיל בשיחה.

בעלי המניות, הם משקיעים פרטיים אמריקאים, החברה מונה כ-120 עובדים. והיא מבוססת בקפריסין עם מרכזי פיתוח בבלארוס, ישראל וסין. נכון להיום לviber יש מעל 200 מיליון משתמשים. וייבר לא מייצרת כיום הכנסות אך עתידה להביא הכנסות. שירות ההודעות והשיחות יישארו בחינם ולא יהיה שילוב באנרים של פרסומות ליצירת הכנסות לשם כך הם יפנו לכיוונים מסחריים אחרים. Viber, היא אפליקציה חינמית חוצת פלטפורמות המאפשרת למשתמשים לשלוח הודעות טקסט בחינם, הודעות תמונה, הודעות וידאו ולשתף מיקומים עם משתמשים אחרים. משתמשים יכולים גם לבצע שיחות באיכות HD חינם למשתמשי Viber אחרים ב - iPhone, Android, Windows Phone, Blackberry, Windows, Mac, סימביאן, נוקיה S40 ומכשירי Bada מעל 3G/4G או חיבורי WiFi. כיום לחברה יש יותר מ -200 מיליון משתמשים בלמעלה מ 193 מדינות, Viber ממשיכה כל הזמן להתחדש על ידי החדרת פלטפורמות חדשות והוספת תכונות חדשות.

ב- 07/05/13 הודיעה Viber על הגירסה החדשה שלה ל-iOS, מערכת ההפעלה של אפל, לאנדרואיד ובפעם הראשונה גם גירסת דסקטופ לחלונות ולמק. הגרסה למחשב מציעה שיחות וידיאו בין משתמשים וגם אפשרות להעביר שיחה קולית בזמן אמת מהדסקטופ לסמארטפון. האפליקציה גם משמשת לניהול שיחות טקסט במסרים מיידים בין משתמשיה.

עם התפתחות האינטרנט ופיתוח האפליקציות, חברות הסלולר הופכות להיות חברות כאלה שמוכרות רק זמן אוויר ומכשירים, מפתחי אפליקציות כמו WhatsApp , Viber וכדומה, נוגסים בעוגת הרווחים של המפעילות הסלולאריות. בעולם שבו הצרכן משתמש ביותר ויותר משאבי תדרים ואינטרנט סלולרי, השוק נפתח והתחרות על הצרכן הולכת ומתרחבת ומשלבת בין פלטפורמות. חברות הסלולר בעתיד אולי אפילו ישקלו לשתף פעולה עם מפתחי האפליקציות וכך יביאו לדרכים חדשות בתחום ההתקשרות. זוהי תקופה מהפכנית שבה חברות הסלולר כבר לא שולטות בצרכנים, השיחות הן זולות עד כדי אפסיות והן מאפשרות הנאת שיחה בפלטפורמות מגוונות כגון המחשב הנייד- שיחות הווידאו בהן הפכו למהנות יותר, הצ'אט- שכבר מזמן הפך לטרנד, הצ'אט הוא כבר לא עם חבר אחד אלא מאפשר שיחה עם מס' חברים וניתן אף לשתף קבצים ולדבר בוידאו. זהו אומנם יתרון אך הקלות שבזה הפכה אותנו לחברה שתלויה באופן מתמיד במכשירים הניידים, אנחנו חייבים להגיב מיד להודעה שנשלחה, הפון תמיד בקרבתינו, אנחנו משתפים כל רגע אפילו המיותר ביותר, במקום שנתאמץ להיפגש אנו נפגשים בשיחות הוידאו, נראה שאנו חיים בפלטפורמות שהאינטרנט מאפשר, אנו חיים במציאות שקיימת ברשת.

http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3598401,00.html


Waze[עריכה]

ווייז (Waze) הינה אפליקצית ניווט GPS חינמית ושיתופית, המיועדת לטלפונים חכמים. אפליקציה זו פותחה בשנת 2009 על ידי חברת ההזנק הישראלית "Waze Mobile", ונמכרה ביוני 2013 לחברת גוגל תמורת 966 מיליוני דולרים. אפליקציית הניווט של חברת Waze עושה שימוש הן ברכיב ה-GPS (המובנה כיום בכל הטלפונים החכמים) והן ברשת האינטרנט הסלולרית. היתרון הגדול של אפליקצית ווייז לעומת מכשירי ניווט אחרים היא שיטת העבודה שלה, המתבססת על חוכמת ההמונים. המשתמשים באפליקציה מספקים לחברה באופן פסיבי מידע על עומסי התנועה בכבישים (רק באמצעות הפעלת האפליקציה), כאשר הם גם יכולים באופן אקטיבי, לדווח על כל המתרחש בכביש בזמן אמת. אפליקציה זו מעניקה שירות מפות עדכני עם הוראות הגעה מתקדמות הכולל התרעות על: עומסי תנועה, מצלמות מהירות ורמזורים, ניידות משטרה, תאונות דרכים, מכשולים, פגעי מזג אוויר, ועוד. כמו כן, האפליקציה מאפשרת חישוב מסלול בהתאם לתנאי הדרך ולדיווחי התנועה, מציאת התחנת הדלק הזולה ביותר במסלול, יצירת קבוצות על מנת לחלוק מידע במהלך הנסיעה ושיתוף המיקום או היעד על מנת להיפגש עם חברים. השימוש באפליקציה הינו קל, נח וברור, עיצובה צבעוני וידידותי, ותכניה יעילים ביותר. כל הנ"ל מסבירים את נפוצותה הגדולה של האפליקציה ואת תופעת ההתמכרות אליה. לחברה יש כיום20 מיליון משתמשים רשומים בעולם, מתוכם 1.1 מיליון לקוחות פעילים בישראל. לא פלא שבפברואר 2013, זכתה האפליקציה בתחרות "Mobile World Congress” בתואר "היישום הטוב ביותר".