מתוך On Deliberation
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

שמרנות היא תכונה שמקורה כנראה בחרדה. תקציר מאמר מברקלי מתאר את המאפיינים של שמרנים:

  1. פחד ואגרסיביות
  2. דוגמטיות ואי-סובלנות לאי-בהירות
  3. המנעות מחוסר ודאות
  4. צורך לקיבעון קוגניטיבי
  5. ניהול חרדות.

תיאור מאמר המראה קשר-חיובי בין ליבלרליזם לאינטלגנציה[1].

על פי מודל חמשת התכונות הגדולות שמרנים מתאפיינים ב:

  1. מוכוונות - מוכוון יותר ומסודר.
  2. פתיחות מחשבתית - בעל חשיבה מקובעת

תכונות שמרניות[עריכה]

מערכת קבלת ההחלטות השמרנית היא בעיקר FFF, אם כי גם ליברלים-ריאלסטים נחשבים לפעמים יותר שמרנים, אך אצלהם המערכת הדומיננטית היא ה- PFC-realistic, ולכן ההתנהגות הניצפית צריכה להיות אחרת. ננסה לחלק את המאפיינים לשתי המערכות הללו.

שמרנים FFFF[עריכה]

מערכת ה- FFF מייצרת שלוש השפעות תפיסה קלאסיות. האחת היא העברת תפיסת העולם לראיה דיכוטומית של של אוייב-עמית או סכנה-הצלה. השניה היא תגייס את האדם להיות תוקפני או לברוח. השלישית היא יצירה של סולידריות עם העמיתים.

צורך בסמלים, אמת ומנהיגות חזקה[עריכה]

במצב סכנה בני אדם נכנסים למצב שמרני, בו המערכת הלימבית עובדת. הקבוצה צריכה להתאגד לפעילות אחידה, חזקה ומתואמת. לכן עליה לפעול על פי סמנים וסמלים מוסכמים. כאן עולה הצורך בדגלי-הקבוצה, בהמנון, במנהיגות חזקה שתהיה מסוגלת לאחד את כולם ולהפעיל את כוחם במשותף כדי להביא להכרעת האויב. האמת צריכה להיות ברורה לכולם, כך שכולם יוכלו לפעול בתיאום. אין מקום ל"פרשנויות שונות" ולהרהורים ולביקרות (אלא בתוך מעגלי השלטון הסגורים בתוך תככים רלוונטים שלא מערערים על עוצמת הקבוצה הניראת).

שמרנים-פוליטיים הם אנשים הנמצאים רוב הזמן במצב של תחושת סכנה מקבוצות אחרות ולכן הם ישתדלו לחזק את המנהיגות החזקה, הסמלים, תפיסת האמת. הם יהיו פחות פתוחים לביקורת ויראו בכך מזימה לפרק את כוח הקבוצה.

קהילות שמרניות נוטות למנוע ביקורת על ידי תקיפת כל מי שמנסה לטעון טענות הנוגדות את הדוגמה המשותפת. בכך הן מחלישות את היכולת של ליברלים או זוממים לערער את הדוגמה. במקרה שמעלה הביקורת לא יענה לדוגמת הקבוצה או ישנה את התפיסה באמצעים לגיטמיים, יפעלו השמרנים להרחיק אותו מהקבוצה על ידי סימונו כאחר. כך הולכת ומתחזקת ההקצנה הקבוצתית.

העדר אמפטיה וקידוש החזק[עריכה]

במצב מלחמה, אנו בנויים כך שהחזקים יפעלו ביחד בעוד החלשים ימותו ולא יפריעו. כתוצאה מכך, אנשים במצב רוח שמרני, לא יהיו אמפטיים לחלש או לאחר הלא מוכר. עניים יחשבו כאנשים הכושלים במשמרתם ושאינם עושים מספיק כדי לחזק את הקבוצה. לכן שמרנים יבקשו להרחיקם מהקבוצה או לדרוש מהם כי יקומו על רגליהם. אנו גם בנויים כך שנפעל סביב אנשים חזקים המובילים את מהלך הקיום. זאת הסיבה שבאופן תת-מודע שמרנים תומכים בבעלי-הון, תאגידים וכוח המדינה ביחס לאזרחים. המחשבה הזאת היא תת-מודעת וגם רציונליזציה של המהלך לא תועיל. נראה כי מה שיועיל הוא שלטון ליברלי-יציב המאפשר פתרון קונפליקטים ביעילות ובמהירות.

קהילתיות[עריכה]

תופעה הפוכה המתנגשת עם "העדר האמפטיה" היא קהילתיות ותמיכה ישירה וסעד אישי. קהילות שמרניות הן חמות ויש בהן הפגנת חום בין-אישית. הדבר נועד כנראה מבחינת המלחמה, ליצור את האחוה היוצרת נאמנות לקראת קרב. לכן אנו נתמוך ונחזק איש את רעהו, אך לא נתמוך ב"בטלנים". הדתות לקחו רגש זה, כך נראה וניצלו אותו לבניית הקהילות.

לליברלים יש לכן פחות חום קהילתי, וההתגבשות נוצרת סביב מכנה משותף, עשיה משותפת והקהילות קטנות יותר וחלשות יותר כאשר לא יוצאים למלחמה (אם כי, אם נבנתה רשת קהילתית חזקה, במצב מלחמה כולם יעבדו הרבה יותר טוב מקהילות שנמצאות כל הזמן בסטרס קהילתי).

מוכנות לפעולה[עריכה]

מקובל להעריך שמרנים כפעילים יותר. נראה כי יש קשר ניורלוגי בין המערכת הלימבית למערכת המוטרית המעודד נטיה לפעולה[2] .

הבדלים מגדריים[עריכה]

גברים מגיבים למצבי עקה בצורה אלימה יותר כתוצאה מרגולציית SRY על קטכולמינים שהגן שלה נמצא על כרומוזם Y (למאמר[3], להסבר על המאמר).

קונספירציות[עריכה]

לשמרנים יש נטיה לראות בתהליכים רבים קונספירציות, או מעשים חתרניים של בני אדם. כך לדוגמא השמרנים המרקסיסטיים רואים בבעלי ההון קונספירטורים הפועלים להכניע את הפרולטריון. אנטי-שמיים רואים ביהודים סיבה להרבה בעיות.

לדעתי יש לכך מספר סיבות. הסיבה הראשונה היא ששמרנים בונים את המאבק באמצעות חשיבה קבוצתית שמובילה להקצנה קבוצתית. בגלל הערך האפיסטמי הנמוך של הקצנה קבוצתית, הקהילה תקבל המון החלטות שימנעו ממנה לבצע את רצונה בהצלחה. כדי להתגבר על בעיות אלו, קל יהיה לשמרנים להאשים את ה"רעים" כמחבלים ברצון הקבוצה, ובכך המנהיגים והקיצונים התומכים מרחיקים מעל עצמם את הביקורת על מערכת קבלת ההחלטות שלהם. בנוסף, גורמת לכך תפיסת הכוח של שמרנים שאומרת כי לאדם יש כוח לשנות את עצמו. ולכן אם משהו קרה, אז הוא קרה בגלל שאנשים רצו בכך ובחרו בכך. כך לדוגמא. בעלי ההון בחרו לדכא את הפרטלטריון. ליברלים לעומתם, אינם רואים באדם בוחר, אלא נגרר אחר הנסיבות או מושפע מהסביבה והטבע (אולי כי לליברלים יש נטיה לחפש חוקי טבע), ולכן ליברלים יראו באותן תופעות תהלכים טבעיים הניתנים לשינוי.

שמרנים ליברלים-ריאליים[עריכה]

לפתח

שמרנים א-ליברלים-ריאליים[עריכה]

שמרנים א-ליברליים-הומניים[עריכה]

דיון המקדם שמרנות[עריכה]

מאמרים וכתבות קשורות[עריכה]

מחקר פסיכיאטרי: מה עומד בבסיס רוב סוגי הרוע בעולם? 26 לדצמבר 2011, מאמר בגלובס על מחקר של סימון ברון-כהן, המתאר את העדר האמפתיה כבסיס לרוע. שמרנים באופן כללי מתקשים בגילוי אמפתיה. על פי הדירוג של ברון-כהן, "בדרגה 1 בסולם האמפתיה של ברון-כהן נמצאים אנשים שיכולים להבין מהי אמפתיה, אך לא תמיד מסוגלים להתנהג לפי תכתיביה. כנראה כיוון שרגש אחר, כמו חרדה או כעס, משתלט על אותו אדם ומונע ממנו לפעול לפי האמפתיה שלו."

יחוסים[עריכה]