מתוך On Deliberation
גרסה מ־04:46, 10 בדצמבר 2012 מאת סשה=) (שיחה | תרומות) (העידן החמישי)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

השאלה:

אילו שינויים גרם האינטרנט בחברה, וכיצד?


שינויים רבים בחברה נגרמו כתוצאה מכניסתו של האינטרנט לחיינו.

'הוא משמש כעזר עבורנו- הפכנו להיות חכמים יותר, פעילים יותר, נגישים יותר ודעתניים הרבה יותר.

חכמים יותר?בעבר מקורות המידע שלנו היו מוגבלים- אינציקלופדיות, ספרים,עיתונות, רדיו וטלויזיה. בשנת 1998,גוגל הועלה כמנוע חיפוש וחולל מהפכה בפני עצמה. כיום, גוגל ידע לתת מענה למיטב השאלות, גם לקבוצות קטנות בחברה עם סוגיות ייחודיות. "חכמת ההמונים"- ההמצאה הזו שכל אדם יכול לשתף את העולם הרחב בנפלאות הידע שלו והניסיון שצבר.(לדוגמא- ויקיפדיה,גוגל). מעבר לכך, בעזרת האינטרנט - כולם יודעים איפה לקנות הכי בזול, איפה לאכול ואיפה הכי משתלם לנפוש.

פעילים יותר? הבנו כבר שהנוסחא פשוטה- האינטרנט מחייב אותנו כחברה "להיות בעניינים" ולעקוב אחר השינויים. הבנו שעסק מצליח חייב אתר, הבנו שחלק נכבד מהארץ ומהעולם בפייסבוק ושהוא יכול לחולל מהפך (לדוגמא מהפכת הקוטג', זעם צרכנים שפסק זמן עולה בארץ פי שלוש מבארה"ב) ושדעתנו חשובה כמעט בכל נושא.

נגישים יותר? היצע אדיר בלחיצת כפור- האינטרנט בנה לנו פלטפורמה ששאין מקום שהוא רחוק מידי ולעיתים אף זול הרבה יותר ממה שיוצע לנו בארץ, אם בכלל. לדוגמא- Ebay – נוסד ב1995, אתר מסחר עם מגוון אדיר של מוצרים, מכל מקום בעולם ונגיש- בלחיצת כפתור.

דעתניים הרבה יותר? האינטרנט סיים את ה"עידן החד צדדי"- העידן שכלל את אותן הפלטפורמות שלנו, כחברה, לא היה יותר מידי איך להגיב (עיתונות, טלויזיה, רדיו). האינטרנט נותן במה לכל אחד ואחת מהגולשים, לכל דעה להכות גלים, להתלונן ולשבח.




הסבירו כיצד נראתה החברה לפני האינטרנט, וכיצד היא השתנתה לאור הופעת האינטרנט. תארו מגוון שינויים שגרם האינטרנט. הציעו סיבות לשינויים הללו. הוסיפו קישורים למקורות תומכים (לינקים).

ההערכה תנתן על פי הפרטמרים הבאים:

הוספות

  • עבודה בסיסית(3 - 4 שורות): 80
  • כתיבה קוהרנטית: +10
  • כתיבה בעיברית טובה +10
  • יצירת הפניות רלוונטיות (קישורים) +10
  • מידע חדש ומעניין (למרצה) +10

גריעת ציון

  • חזרה על דברי אחרים -10
  • עבודה שלא ניכר שהושקעה בה מחשבה -10
  • אי הגשת עבודה: ציון 40
  • העתקה ממקור אחר באינטרנט ללא ציטוט מדויק והפניה למקור - ציון 0

מה היו השלבים בהתפתחות התקשורת?

העידן הראשון

מה הוא היה וכיצד השפיע על גודל החברה, וההיררכיה? אנא הציגו דוגמאות לתופעות חברתיות שנבעו מאופי התקשורת של עידן זה. העידן הראשון: פנים אל פנים (שבט). בעידן הראשון התקשורת נעשתה באופן ישיר אחד עם השני, כלומר, העברת המסרים הייתה מאחד לאחר. שיטה זו גרמה ל"איבוד" המידע. כאשר כל אחד ממעבירי המסר החסיר פרט מסויים, והמסר לא עבר במלואו. מאפיינים של שיטה זו:

  1. שיחות מידיות רב כיווניות
  2. טווח קצר- מידע התפוגג

התוצאה:

  1. היררכיה רכה
  2. העדר תקשורת עם שבטים אחרים


העידן השני

מה הוא היה וכיצד השפיע על גודל החברה, וההיררכיה? אנא הציגו דוגמאות לתופעות חברתיות שנבעו מאופי התקשורת של עידן זה.

העידן השני היה הכתב, אשר שימש כמקור תקשורת חדש בין שבטים לשבטים (שעד אז השתמשו בתקשורת פנים מול פנים בלבד- "חברות אוראליות") וגרם להתפתחות השבטים והרחבת שטחם ותרבותם גם לשטחים אחרים. הדבר גרם להיררכיה להצטמצם שכן כבר אי אפשר היה לגשת לראש השבט ישירות אלא היה צריך לשלוח בקשות בכתב ורק המעמד העליון ידע קרוא וכתוב, ובכך ההגעה למעמד ההיררכיה נהיה קשה יותר ויותר. למעשה הכתב ענה גם על הצורך בהרחבת הזיכרון האנושי אשר עד אותה תקופה היה מוגבל, ושיפר את האופן בו מידע הועבר מאדם לאדם, משבט לשבט, ומדור לדור. הכתב הראשון אשר הומצא, התפתח מציורי האדם הקדמון והוא נקרא כתב פיקטוגרפי. [1]

העידן השלישי

מה הוא היה וכיצד השפיע על גודל החברה, וההיררכיה? העידן השלישי היה הדפוס, שהתבסס על המצאתו של גוטנברג - מכונת הדפוס. מכונת הדפוס הראשונה הומצאה ע"י יוהאן גוטנברג בשנת 1450 בעיר מיינץ, שבגרמניה. המעבר מכתיבת ספרים בכתב יד להדפסתם היה משעמותי מאוד באותה תקופה, ותרם להאצה בקצב ייצור הספרים ולהורדת מחיריהם. בעקבות המהפכה, החלו לכתוב ספרים בשפות אירופאיות נוספות, מלבד לטינית, שהיתה השפה בה נכתבו רוב הספרים בכתב היד, כגון: אנגלית, צרפתית, ספרדית וגרמנית, והודפסו כתבי קודש רבים בשפות הללו. בנוסף, מהפכת הדפוס חוללה שינוי ניכר בפער המעמדות הבולט, שהיה קיים בעידן הקודם. בתקופה זו, כלל השכבות בחברה, כולל האזרחים הפשוטים והאיכרים, שיפרו את מעמדם ואת רמת ההשכלה שלהם והפער בין המעמד הנמוך לאליטות הצטמצם. בעידן זה, המידע כבר לא נמצא רק אצל הכנסייה והשלטונות אלא הוא מתרחב לאליטות רבות יותר,אנשים רבים יכולים להעביר מידע ומסרים משלהם ולכן כוח הכניסה יורד וההיררכיה יורדת ומתפזרת יותר, בעידן זה מתפתחת הלאומיות עמים רבים רוצים להתחיל וללמד את הנרטיב שלהם ולהיות לאום וכך גודל החברה כבר לא לפי דתות אלא מתפזר ומתחלק למדינות כמו שמצוין במאמר השפעת הדפוס , מופצות תאוריות רבות נגד הכנסייה כדוגמת התאוריות של מרתין לוטר והפרוטסטנטים,המדע מתפתח למרות שכפר בעקרונות רבים של הכנסייה, הפועלים מורדים, וכל זה בעזרת ובזכות מכונת הדפוס, בזכות הכוח שלה של העברת המידע גם על ידי אנשים פשוטים יותר ולא רק השלטון.

העידן הרביעי

מה הוא היה וכיצד השפיע על גודל החברה, וההיררכיה? אנא הציגו דוגמאות לתופעות חברתיות שנבעו מאופי התקשורת של עידן זה.

העידן הרביעי היווה מעבר מהתקשורת הקווית לתקשורת האלחוטית. הוא כלל את המצאת הרדיו, בשנת 1920, והטלוויזיה, בשנת 1950. אם עד אז התקשורת הועברה במעגלים חברתיים קטנים יחסית - כעת ניתן היה לשדר אותה למעגלים חברתיים רחבים יותר. למרות הטווח הארוך, ריכוז ההיררכיה והשליטה באמצעי התקשורת חזרו לאוכלוסייה העשירה, בעלי הכוח והאליטות, והיה להם הכוח לבחור מה ישודר ומתי ישודר. הם הפיצו את תורתם ומסריהם ברבים, צברו כוח, ובכך הכתיבו את המציאות לפשוטי העם הרדיו והשידור הציבורי.

העידן החמישי

מה הוא היה וכיצד השפיע על גודל החברה, וההיררכיה? אנא הציגו דוגמאות לתופעות חברתיות שנבעו מאופי התקשורת של עידן זה.

האינטרנט יצר שינוי חברתי מהותי בחברה והפך את החברה לחכמה יותר, ביקורתית יותר, חזקה ומאוחדת. חוכמת ההמונים נוצרה עקב האינטרנט, הרשתות החברתיות, וגם הבלוגים המלאים בדעותם של אנשים, אלו הופכים להיות אישיים והציבור ובעיקר פעילים חברתיים מתחילים לייצר תוכן ובעקבותיו החברה יכולה להשפיע, לעורר תגובות, לנקוט עמדות, דעות ואף להתקומם. האינטרנט יוצר אינטרקציה גדולה בחברה ומקשרת, מה שהביא לעיצומם של מאבקים, מחאות גדולות גם בארץ וגם בעולם גם ללא עזרת מערכת התקשורת עצמה. עקב האינטרנט השתנתה גם התנהגות הצרכן בחברה, ישנה צרכנות נבונה יותר ע"י השוואת מחירים, האחד יכול להמליץ לשני והחברה הפכה יותר מלוכדת. [2]


האינטרנט, בין היתר, מאפשר יצירת קשרים עם אנשים מכל קצוות העולם באופן מהיר ופשוט, עם אפשרות לעשות זאת באופן אנונימי. אנונימיות זו על פניו חיובית, למשל בקשת עזרה בפורום רפואי בלי צורך בזיהוי. אך ניצול לרעה של האנונימיות לצורך התחזות עלולה לגרום (וגורמת) סכנה לציבור. ההתחזות באינטרנט פותחת דלת לפעילות פלילית כגון, גניבת זהויות, גניבות אשראי, הונאות, הטרדות ופדופיליה. בעולם האינטרנט המידע האישי של הרוב נגיש ולא מוגן, ויש צורך להיזהר עם המידע המופץ בכדי לא ליפול קורבן לפשיעה המקוונת. חובה להדגיש לילדים את הסכנות הכרוכות בגלישה, ולתת להם מידע לגבי טורפים מיניים ברשת. youtube:http://www.youtube.com/watch?v=-tmySy8OfL4

יש להוסיף, שהיום בעידן האינטרנט והמדיה הדיגיטלית שהכל רציף וזמין 24/7, הכל נעשה קל, מהיר, נח ופשוט יותר. כמו שכמעט כל אדם פעיל באינטרנט, גלישה, שליחת מיילים, קריאת חדשות ואפילו חשבון ברשתות חברתיות, כך גם כמעט כל מותג (מותג-כל דבר שמוצע לשוק שעונה על צורך מסויים, עומדות מאחוריו תפיסות) פעיל ברשת; יש אתר חברה או אפליקציות סלולריות אשר נגישות, חוסכות בזמנים ואפקטיביות יותר. כל המידע פרוש וזמין ואפילו ניתן לבצע פעולות באמצעות האתר לדוגמה; לבצע פעולות ולשלוט בחשבון הבנק מבלי לצאת מהבית אפילו. ישנם אתרים שמציעים מכירה ישירות דרך האתר או אפילו משתמשים בסחרהמרה- לדוגמה; הזמנת אוכל בלחיצת כפתור. האינטרנט שינה את פני החברה לחלוטין כך שכל אחד יכול להיות עצמאי ואדון לעצמו ולבחור מה לראות ומה לקרוא מתי שרק יחפוץ בזאת. האינטרנט הינו רחב ומגיע לכל קצוות החברה, ובנוסף אנו לא מפספסים כלום כי לא משנה מתי ניכנס, נוכל לראות את מה שרצינו וכל התוכן העשיר יהיה שם תמיד ומעודכן.

האינטרנט מאפשר מסחר בין עסקים, מסחר בין העסק ללקוח [[3]] ומסחר בין לקוחות[[4]] לפלטפורמה הזו יש יתרונות רבים:יש אפשרות לאתר מוצרים ללא מגבלת הידע בשוק המקומי.כל דבר שרק נרצה-נמצא במרחק של קליק עכבר. הנגישות והזמינות יוצרת את האפשרות לערוך סקר שוק מקיף, מה שמקל, מאיץ ולעיתים מוזיל את הבחירה הסופית.למרות היתרונות הקיימים ניתן לראות התדרדרות והרעה במצב החברה. שינוי מהפכני זה-שמאיץ את המסחר באינטרנט ומפחית את המסחר בחנויות הרגילות הופך אותנו לאנשים אינדיבידואליסטים, שיושבים כל היום מול מסך מחשב והוא זה שעובד, קונה ועושה הכול בשבילנו. אין צורך לצאת מהבית לקנות מוצרים בסופר,[[5]] ואין צורך לצאת לקניון לחפש את הספר החדשקhttp://www.amazon.com/books-used-books-textbooks/b?ie=UTF8&node=283155ישור וגם אין צורך לחפש חברים חדשים.[[6]] כי המסחר באינטרנט יכול לקנות לך הכול. או שבעצם, אולי זו רק אשליה.

תרומת האינטרנט בנושא התרבות- כל אחד יכול להיות כוכב. לכל סרטון שמועלה ליו טיוב יש פונטציאל לזכות במליוני צפיות, לכל אדם שנרשם לטוויטר יש סיכוי לאסוף מליונים של עוקבים וכן הלאה. בניגוד לימים עברו- בהם נידרש איזשהו כשרון או אישיות יוצאת דופן, כדי להתפרסם, כיום גם ל"אנשים הפשוטים" יש יכולת להפוך מפורסמים. דוגמא לכך היא סרטון היו- טיוב- Charlie Bit My Finger שמתאר שני ילדים קטנים שרבים בינהם, וזכה למספר אבסורדי של מליוני צפיות ועשרות פארודיות באתר.

האינטרנט גם יכול להתניע קריירה של כוכב מתחיל. בשיטת הפרסום הסטנדרטית, מוסיקאי או זמר פופ צריכים להקליט סינגל באולפן ולשכנע תחתנות רדיו לשדר אותו, להפיק קליפ ולשכנע ערוצי טלויזיה לשדר אותו. תהליך שכמובן מצריך השקעת משאבים רבים, אבל לא תמיד מניב תשואות בהתאם. לעומת זאת בעידן האינטרנט, כוכב פופ מתחיל יכול להפיק קליפ, להעלות אותו לYouTube ולקדם אותו שם, בעלות שיווק אפסית. כך לדוגמא הפך Gangam Style - להיט של ראפר דרום קוראיני, שלא היה מוכר לעולם המערבי כלל, לקליפ הכי נצפה ב- YouTube מעולם עם יותר מ- 19 מליון צפיות, וכן הראפר Psy שמבצע אותו לכוכב ענק בכל העולם. גם הזמרת אדל, שנחשבת לזמרת איכותית ומוערכת התחילה את הקריירה שלה מעמוד באתר מייספייס [7] ברשת התפתחו גם אתרים שמיועדים לעזרה בהפקה ומימון יצירות או רעיונות סטרט אפ, כמו לדוגמא אתר KickStarter שמקדם פרויקטים בתחומים של אומנות, מוסיקה, סרטים וטכנולוגיה ע"י בקשת "השקעות" מהגולשים. אתר נוסף שמיועד להשקעה בסרטים עצמאיים Indigogo כלומר האינטרנט הופך אותנו לקובעים איזו תרבות נצרוך כחברה, ואפילו לכוכבים פוטנציאליים בזכות עצמנו, בניגוד לימים עברו בהם מפיקים, רשתות שידור והממשלה, קבעו איך תיראה התרבות שלנו. דבר שגורם לכך שנקבל תרבות "אמיתית" יותר, כזו שנוגעת למה שבאמת מעניין את העם, שמאפשרת גם לאנשים בלי קשרים או אמצעים להצליח. אם כי יש שיגידו שהאינטרנט גם גרם לרידוד של התרבות, שבהשפעתו התבססה גם תרבות ה"ריאליטי" שנחשבת בזויה וזולה.

אחד השינויים נוספים שאינטרנט גרם לכך, הוא יכולת העברת מסרים באופן יעיל ומהיר יותר. לפני עידן האינטרנט אפשרות של הפרט להשפיע על כל דבר שמתרחש במדינה בעזרת אמצעי תקשורת הישנים(טלוויזיה, רדיו, עיתונים) הייתה מועטת ביותר.בעידן המודרני לכל אחד ישנה אפשרות לקבל ולהעביר מידע, ידע, מחשבותיו כלפי הנושאים החשובים לאותו בן אדם.אנשים משתתפים בדיונים, מהעבירים מידע אשר לא הוצג לאור הצופים מסיבות שונות(למשל במדינה בעלת שלטון דיקטטורי כמו סין, כל אמצעי התקשורת נמצאים תחתיו). אינטרנט מאפשר לאנשים רבים לתקשר זה עם זה באופן ישיר ומהיר, לפי זה לאנשים שמאמינים בצורך לשנות את השלטון או להשפיע על פעילותיו בדרך כזו או אחרת, ישנם יכולת למרוד או לקדם רעיונות חדשים בתיאום.כמו למשל מהפכת האוהלים ברשת שהתקיימה ב-2011 http://technation.themarker.com/digital/1.1769754